Het staat werkgevers vrij een anonieme sollicitatieprocedure te gebruiken om discriminatie van kandidaten met een buitenlandse achternaam te voorkomen. Het kabinet is niet van plan dat te verplichten. Uiteindelijk moeten werkgevers de mogelijkheid houden te discrimineren op achternaam. Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat sollicitanten met een buitenlandse achternaam vaak minder kans maken op een baan of stage dan sollicitanten met een Nederlandse achternaam.
Anoniem solliciteren wordt vaak genoemd als een manier om dit probleem aan te pakken. Werkgevers krijgen dan alleen het cv of werkervaring van de sollicitant te zien en niet zijn of haar persoonlijke gegevens.

Van Hoof schrijft dat het werkgevers vrij staat om anoniem solliciteren mogelijk te maken. Dat geldt ook voor het voeren van een voorkeursbeleid. Maar de Nederlandse regering is niet van plan om anoniem solliciteren verplicht te stellen, aldus Van Hoof.
Project in Nijmegen
De gemeente Nijmegen is begonnen met een project waarbij de naam, geboorteplaats en geboorteland onherkenbaar zijn gemaakt. Van Hoof schrijft dat hij de ervaringen met belangstelling zal volgen.
bron:SZW