Een hap lucht waarvan je gaatjes in de tanden krijgt. De grootste vakcentrale FNV is niet tevreden met de Miljoenennota en vergelijkt het beleid met een suikerspin.
 De kabinetten Balkenende hebben er sinds 2002 een enorm pakket aan bezuinigingen doorgejast. Dat heeft de koopkracht aangetast en de werkloosheid opgejaagd.

Veel mensen maken zich dan ook terecht zorgen over behoud van hun baan, de hoogte van de ziektekostenpremie en de stijgende energieprijzen. Nederland staat er economisch slecht voor door dit jarenlange afknijpen. De maatregelen in deze Miljoenennota nemen deze zorgen niet weg. Het kabinet probeert nu achteraf te repareren waar vakbeweging en economen steeds voor hebben gewaarschuwd.

Roze, wollig, kleverig

Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV: "Dit kabinetsbeleid is als een suikerspin: roze, wollig, kleverig en heeft geen bite. Met andere woorden het kabinet probeert met het oog op de verkiezingen een mierzoete boodschap te verkopen, maar in feite is de lekkernij van Balkenende een hap lucht waar je ook nog eens gaatjes van krijgt".

De FNV maakt zich grote zorgen over het gebrek aan visie en gevoel van urgentie voor het oplossen van de stijgende werkloosheid. Agnes Jongerius roept het kabinet op tot een Aanvalsplan Werk.

"In 2010 moet iedereen minstens een startkwalificatie op zak hebben. Overheid en andere werkgevers moeten zorgen voor voldoende stageplaatsen. En ik roep Rita Verdonk op om werkgevers aan te spreken op discriminatie op de werkvloer in plaats van steeds inburgeraars bestraffend toe te spreken."

De FNV signaleert dat het koopkrachtbeeld te optimistisch en zelfs gemanipuleerd is. Er wordt met een te lage olieprijs rekening gehouden. En ten onrechte wordt gesteld dat de minima profiteren van de afschaffing van de OZB (onroerende zaakbelasting).

bron:FNV