Twee op de tien werknemers in Nederland is bang voor ontslag in de komende 12 maanden. Maar de kans voor werklozen om op korte termijn vergelijkbaar werk te vinden, is niet groot zo stelt 8 op de 10 Nederlanders. Dit blijkt uit de resultaten van de Career Confidence Index van Right Management Consultants. De Right Career Confidence Index is het indexcijfer dat gedistilleerd wordt uit een wereldwijd onderzoek naar werkgelegenheidsverwachtingen. De meer dan 9000 geïnterviewden schatten hun eigen kans op ontslag in en beoordelen de kans op het vinden van vergelijkbaar werk voor personen die op dit moment hun baan verliezen. In Nederland werden er 700 personen geïnterviewd. 

'Nederlandse werknemers zijn in vergelijking tot de 12 deelnemende Europese landen zeer gematigd. Werknemers in Duitsland zijn het meest somber', aldus Robert de Rijke General Manager Right Management Consultants in Nederland. 'De kansen op vergelijkbaar werk en inkomen voor werklozen aldaar zijn slecht, zo denkt 9 van de 10 Duitse werknemers', aldus de Rijke. De vooruitzichten voor de Noorse werknemer zijn het gunstigst. De kans op ontslag binnen een jaar voorziet slechts 3.6 procent van de Noors geïnterviewden en maar 6 op de 10 werknemers ziet de toekomst voor werklozen in Noorwegen somber in. 
 
De Nederlandse Right Career Confidence Index van mei 2005 komt uit op 47,4. Dit ligt 4 procentpunten lager dan het Europese gemiddelde van 52.4 en bijna 2 procentpunten lager dan de Career Confidence Index van Noord-Amerika (49,3). Sinds de introductie van het onderzoek, mei 2003 schommelt de Career Confidence index in Nederland tussen de 43 procent en 59 procent. Ten opzichte van de resultaten een jaar geleden, verandert de mening van de Nederlandse werknemer marginaal en heeft al twee jaar gemiddeld 5 op de 10 Nederlanders vertrouwen in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. 
 
'Wereldwijd zien we een verbetering in 13 van de 18 participerende landen. Dit lijkt in lijn met het voorzichtige herstel van de economie' zo stelt de Rijke. De wereldwijde index laat al drie keer in rij een lichte verbetering zien en bereikt in mei 2005 de hoogste score sinds de start van het onderzoek - 50.0 / 51,2 / 52,7. 
 
bron:RMC