Groot-Brittannië mag dan wel een van de meest seculiere naties ter wereld zijn, maar het stemgedrag van godsdienstige groepen vormt nog steeds een machtige politieke factor in het land. Volgens een onderzoek dat in opdracht van het Britse rk-tijdschrijft The Tablet werd uitgevoerd, hebben de katholieken Tony Blair diens nipte verkiezingszege bezorgd.

Uitslag
Labour won de verkiezingen van 5 mei van de Tories. De eerste partij kreeg 36 procent van de stemmen, de conservatieven 33 procent en de liberalen 23 procent. Het Britse onderzoeksbureau Market & Opinion Research International (MORI) concludeerde dat deze overwinning zonder het katholieke electoraat niet zou zijn behaald. Als de katholieken niet zouden hebben gestemd, dan zouden de Tories 35 procent hebben gescoord en Labour 34 procent. In dat geval zou Blair niet voor de derde keer premier geworden zijn.

Katholieke trouw
Van de 4,3 miljoen Britse kiesgerechtigden is 11 procent katholiek. Hun opkomstpercentage bedroeg 61 procent, dezelfde score als het landelijk gemiddelde. Van de katholieke kiezers stemde 53 procent op Labour. Volgens MORI bedroeg dit getal bij de laatste verkiezingen in 1997 50 procent. Bij andere bevolkingsgroepen was de trouw aan Labour minder sterk.

bron:RKK