De politie in Harderwijk doet een dringend beroep op de ouders en jongelui om hun speelgoedpistooltje die zij de afgelopen dagen op de kermis hebben gewonnen, in te leveren op het politiebureau. Het bezit van deze speelgoedpistooltjes is strafbaar (zowel in huis als op straat) en wordt in de wet zelfs aangemerkt als een misdrijf. Het speelgoed had dan ook niet op de kermis mogen worden uitgegeven.

De politie heeft het restant van de namaakpistooltjes woensdagmiddag bij twee kermisexploitanten in beslag genomen, nadat er via scholen en de politie in Harderwijk signalen binnen kwamen over de namaakpistooltjes waarmee de kinderen op zak liepen. Met de pistooltjes kunnen kunststof balletjes worden verschoten.

De voorwerpen zijn ook geschikt om iemand mee te bedreigen of angst aan te jagen. 

Via de kermisattracties zijn er twee modellen in omloop gebracht. Beiden zijn van kunststof en zwart van kleur  Het ene model is van het merk Eagle met opschrift Titanium4, de ander van het merk Mission, met opschrift "Colt automatic calibre 25.

De politie vermoedt dat er meer dan 100 pistooltjes in omloop zijn gebracht.
De namaak-pistooltjes kunnen, zonder gevolgen of proces-verbaal tot donderdag 21 april as bij de politie in Harderwijk aan de Alberdingk Thijmlaan 2 worden ingeleverd. Het politie bureau is geopend op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur. Wanneer de politie de namaakpistooltjes na deze datum aantreft, volgt er proces-verbaal.
 
bron:politie Noord-Oost Gelderland