Keurmerk voor ‘handelaar’ in buitenlands onroerend goedSteeds meer Nederlanders overwegen in een ander land een nieuw bestaan op te bouwen, sinds 1954 is de emigratie niet meer zó hoog geweest. Tegelijkertijd neemt onder de 'thuisblijvers' de belangstelling voor een tweede huis in het buitenland toe. Bij dergelijke aan- en verkopen staat er veel op het spel, en zeker niet alleen in financieelopzicht. Vandaar dat de onafhankelijke belangenorganisatie MONDI met een keurmerk komt voor projectontwikkelaars en makelaars in buitenlands onroerend goed.

 

Vorig jaar besloten vijftigduizend autochtone Nederlanders hun land te verlaten om elders een nieuw leven op te bouwen. Ook is er een groeiend aantal mensen dat een huis in het buitenland koopt: voor recreatie of speculatie. De totale groep Nederlanders die bezig is met de aan- en verkoop van buitenlands onroerend goed neemt dus relatief grote proporties aan. De meeste particulieren zijn echter volslagen onbekend met deze materie (waaronder de soms ingewikkelde buitenlandse wetgeving) en volledig afhankelijk van goed advies. Een goede makelaar of projectontwikkelaar is dan zijn gewicht in goud waard. Maar hoe weet de consument dat hij met een solide bedrijf in zee gaat? Vandaar dat MONDI, de onafhankelijke belangenorganisatie voor (ver)kopers en bezitters van buitenlands onroerend goed, een keurmerk op de markt brengt. Rob Smulders, directeur en oprichter van MONDI, licht zijn initiatief toe: 'Wij hebben ontdekt dat er weliswaar veel bekwame mensen actief zijn op deze markt, maar er zijn helaas ook lieden die minder oog hebben voor de belangen van hun cliënten. Hierdoor kan de consument aanzienlijke financiële schade lijden en dan heb ik het nog niet eens over het persoonlijke leed dat dit met zich mee kan brengen. Daarom dit initiatief, want de (ver)koper heeft recht op een stuk zekerheid.'

Logisch vervolg
De introductie van het keurmerk is volgens Smulders een logisch vervolg op zijn  initiatief om een onafhankelijke belangenorganisatie voor bezitters en (ver)kopers van buitenlands onroerend goed op te richten. 'Er is veel behoefte aan objectieve informatie en desgewenst kunnen wij mensen ook in contact brengen met gerenommeerde aanbieders en andere deskundigen, onder wie fiscalisten en juristen.' Het netwerk van onafhankelijke deskundigen achter Mondi wordt ingeschakeld bij vragen over juridische en fiscale kwesties, makelaardij, hypotheken, bestemmingsplannen en gecertificeerde vertalingen. Algemene informatie, tips en advies over internationaal vastgoed worden gepubliceerd in het tweemaandelijkse magazine Mondi en via de website www.mondi.nl.
Ook verschijnen er dit jaar drie informatieve boeken, de 'MONDI-guides', over 'Turkije', 'Beleggen & investeren' en 'Een woning in het buitenland'. Exclusief voor leden van MONDI bestaat de mogelijkheid tot het inwinnen van advies; leden hebben onbeperkt toegang tot de database.

bron:MONDIComments are closed.
%d bloggers liken dit: