De keuze voor de conservatieve kardinaal Joseph Ratzinger als nieuwe paus baart de ontwikkelingshulporganisatie World Population Foundation(WPF) grote zorgen. In de felle strijd tegen hiv/aids, moedersterfte en ongewenste zwangerschappen is het van groot belang dat de Rooms-Katholieke Kerk een meer progressieve houding aanneemt ten opzichte van family planning, condoomgebruik en homoseksualiteit. Voortzetting van het beleid van Paus Johannes Paulus II op dit terrein zal vele duizenden mannen en vrouwen in ontwikkelingslanden grote schade toebrengen.

Door het conservatieve beleid van Paus Johannes Paulus II ten aanzien van seksualiteit en het gebruik van anticonceptie beschikken jongeren en vrouwen over te weinig (of verkeerde) informatie en middelen om zichzelf te beschermen tegen hiv/aids en ongewenste zwangerschap. De gevolgen zijn desastreus. Jaarlijks sterven 529.000 vrouwen aan de gevolgen van zwangerschap, bevallingen en (vaak illegale, onveilige) abortussen. Iedere seconde raken maar liefst 14 jongeren besmet met het hiv-virus. Maar liefst 120 miljoen (echt)paren hebben wel behoefte aan, maar geen beschikking over anticonceptie waardoor zij dikwijls meer kinderen krijgen dan waar zij, vanuit hun economische situatie, voor kunnen zorgen.  
 
Het Vaticaan predikt seksuele onthouding voor het huwelijk en verkettert een ieder die zich daar niet aan houdt. Deze houding veroorzaakt zoveel schuldgevoelens en schaamte, met name onder jongeren en vrouwen, dat een open discussie over seksualiteit onmogelijk wordt en zij niet de hulp en informatie durven zoeken die zij nodig hebben. Bovendien worden steeds meer vrouwen die zich wà©l netjes aan de leer houden en als maagd het huwelijk in gaan, besmet door hun echtgenoot die het minder nauw neemt met de huwelijkse belofte.  
 
WPF steunt projecten in Afrika en Azië om met name jongeren en vrouwen wel de informatie en de mogelijkheden te bieden om zichzelf te beschermen tegen hiv/aids en ongewenste zwangerschap. Vaak is het een proces van zorgvuldig inspelen op de cultuur en de heersende opvattingen om jongeren en vrouwen meer zelfbeschikking à©n verantwoordelijkheid te geven over hun eigen leven. Deze inspanningen worden voor een groot deel teniet gedaan als de Rooms-Katholieke Kerk verkondigt dat condooms toch niet werken en dat het gebruik van anticonceptie ingaat tegen de wens van God.  
 
WPF spreekt de wens en hoop uit dat Paus Benedictus XVI inziet welke kansen zijn voorganger heeft laten liggen en ervoor kiest om een progressievere en realistischere koers te varen ten aanzien van de seksualiteit van zijn volgelingen.  
 
bron:WPF

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular