De 50ste Kinderboekenweek, in 2004, werd feestelijk geopend met het Gouden Kinderboekenbal. De Kinderboekenweek zal vanaf nu jaarlijks openen met een Kinderboekenbal. Hiermee heeft de Kinderboekenweek net als de Boekenweek een eigen bal. De Stichting CPNB heeft hiertoe besloten na het grote succes vorig jaar van het Gouden Kinderboekenbal ter gelegenheid van de 50ste Kinderboekenweek.

De Kinderboekenweek 2005 vindt plaats van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober onder het motto De Toveracademie - Boeken vol magie.

Op dinsdagavond 4 oktober wordt de Kinderboekenweek geopend met Het Magisch Kinderboekenbal in Muziekgebouw aan ´t IJ te Amsterdam. Tijdens het bal wordt ook onthuld welk boek de Gouden Griffel 2005 krijgt, de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. De onthulling wordt gedaan door illusionist Hans Klok en presentator van het bal Paul de Leeuw.

Recordoplage
Met recordoplages van het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboekje belooft de 51ste editie van de Kinderboekenweek een nog groter succes te worden dan de jubileumeditie van vorig jaar. Het Kinderboekenweekgeschenk 2005 Wat rijmt er op puree? is van de veel bekroonde Edward van de Vendel. Het geschenk, over een rappende tweeling die zichzelf in de nesten werkt, verschijnt in een oplage van 390.000 exemplaren. Tijdens de Kinderboekenweek wordt het cadeau gedaan bij aankoop van tenminste à¢?¬ 9,99 aan kinderboeken.

Ook het Prentenboekje Waar ben je Kleine Beer? van het beroemde prenten-boekenpaar Martin Waddell en Barbara Firth, heeft met 188.000 exemplaren een recordoplage. Het boekje is vanaf woensdag 5 oktober voor à¢?¬ 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel. De KinderboekenweekQuiz, het cadeautje van de bibliotheken, staat dit keer geheel in het teken van magische boeken.

Kanshebbers Gouden Griffel 2005
Vijf boeken maken kans op de Gouden Griffel 2005. Het zijn De twaalfde man van Hilde Vandermeeren, Cheffie is de baas van Kaat Vrancken, De Noordenwindheks van Daan Remmerts de Vries, Het boek van alle dingen van Guus Kuijer en Waarom een buitenboordmotor eenzaam is van Joke van Leeuwen. Deze boeken zijn alle vijf bekroond met een Zilveren Griffel 2005.

De uitreiking van de Zilveren Griffels is op dinsdag 4 oktober tijdens het Groot Griffeldiner, direct voorafgaand aan het Kinderboekenbal.

bron:CPNB