Vrijdag 17 februari a.s. wordt de 13e Kinderboekwinkelprijs uitgereikt in Rotterdam. Een stad waar het bekroonde prentenboek 'Tim op de tegels' zich af zou kunnen spelen. Om 16.00 vertrekt het gezelschap in een tram alwaar de twee prentenboekenmakers de prijs overhandigd krijgen.

Het boek
Tim is een hilarisch verhaal over een eigenlijk heel braaf jongetje in de grote stad. Als de vader van Tim geen tijd heeft om met Tim te spelen mag hij alleen naar buiten als hij op de tegels blijft omdat het anders te gevaarlijk is. Een opmerking die Tim gedurende het verhaal zeer letterlijk neemt. Al gauw wordt hem door een stel stratenmakers verzocht van de tegels te gaan waarop Tim antwoordt:
'Ik moet op de tegels blijven.' Van wie vragen de stratenmakers. 'Van mijn vader.''O dan is het goed.' Door braaf naar zijn vader te luisteren wordt hij met tegels en al op een vrachtwagen getild, rijdt hij achter in de laadbak dwars door de stad en eindigt hij op een binnenvaartschip in de haven. De vader van Tim doet ondertussen verwoede pogingen zijn zoon in te halen en te redden.
Waarom dit boek:
Een kinderboek is 'goed' als het zowel voor het kind als de verteller een uitdaging is en plezier geeft. Tim op de tegels is bij uitstek een boek waarbij beide partijen aan hun trekken komen. Een ouder herkent zich in 'de nu even niet houding' van de vader van Tim terwijl de kinderen heerlijk meegaan met Tim die de opdracht om braaf en netjes te zijn zo letterlijk opneemt dat de zaak volledig uit de hand loopt. Dat de volharding en de slimheid van Tim uiteindelijk overwint is even vanzelfsprekend als verrassend in dit boek. Tjibbe Veldkamp heeft voor dit boek samenwerking gezocht met de illustrator Kees de Boer die de chaos van het verhaal weet te vangen in kleurrijke tekeningen vol details.
Wat is de Kinderboekwinkelprijs?
De Kinderboekwinkelprijs is een jaarlijkse prijs gegeven aan een kinderboek dat ondanks grote waardering in het afgelopen jaar geen prijs heeft gekregen.
De prijs werd eerder toegekend aan o.a. Francine Oomen, Jacques Vriens, Charlotte Dematons en Ingrid en Dieter Schubert. De jury bestaat uit 9 kinderboekwinkels

De Kinderboekwinkelprijs is een initiatief van de Samenwerkende Kinderboekwinkels, bestaande uit de Kinderboekwinkel Amsterdam 1 en 2, De Giraf Dordrecht, De Boekenberg Eindhoven, De Groningse Kinderboekhandel Groningen, Alice in Wonderland Den Haag, De Utrechtse Kinderboekhandel Utrecht, De kleine kapitein Rotterdam en Kinderboekenpost.
bron:Kinderboekwinkel de kleine kapitein Rotterdam