Duizenden kinderen zullen tijdens de Avondvierdaagse de Novib-actie, Veters voor onderwijs in Ethiopië, steunen. Voor twee euro kunnen ze via hun school groene Novib-veters kopen, waarvan de opbrengst gaat naar onderwijs in Ethiopië. Voor twee euro kan een kind in Ethiopië al ruim twee maanden naar school. Al ruim 160 basisscholen doen mee aan de actie.

Met de opbrengst steunt Novib haar partnerorganisatie ASE in Ethiopië, die schooltjes bouwt in afgelegen gebieden. Veel kinderen tussen de 5 en 8 jaar kunnen geen onderwijs volgen, omdat de afstand tussen huis en school letterlijk te groot is. Door eenvoudige schooltjes (hutjes) te bouwen en moeders uit de dorpen op te leiden tot lerares, kunnen deze kinderen toch leren lezen en schrijven.  
 
De schoenveteractie is een onderdeel van de Novib campagne, Onderwijs overwint armoede. Novib en de populaire Nederlandse band Krezip zijn de uitdaging aangegaan om 100.000 kinderen wereldwijd naar school te krijgen. Een reusachtige digitale teller houdt de stand bij. Met de eindstand gaat Krezip in september naar de Verenigde Naties in New York om regeringsleiders op te porren om beter hun best te doen voor onderwijs voor kinderen wereldwijd. 
 
De regeringsleiders lopen flink achter met de millenniumdoelstelling voor onderwijs. De belofte is dat in 2015 alle kinderen in de wereld toegang tot goed onderwijs hebben. Momenteel krijgen meer dan 100 miljoen kinderen nog steeds geen onderwijs. Tweederde van hen zijn meisjes. Goed en toegankelijk onderwijs is een basisvoorwaarde om kinderen een kans te bieden om uit de armoede te komen. 
 
Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede. 
 
bron:NOVIB