Staatssecretaris Van Geel van milieu ontving vrijdag bijna vijfduizend papieren paradijsvogels. Hij kreeg deze van Greenpeace Kids for Forests, die actievoeren voor de bescherming van oerbossen. Duizenden kinderen hadden de vogels gevouwen uit bezorgdheid voor de bossen. De paradijsvogel staat symbool voor alle dieren, mensen en planten die worden bedreigd door de kap van de oerbossen.
De Greenpeace kids spraken de staatssecretaris aan, omdat hij op 25 maart naar de Biodiversiteitstop, de conventie over biodiversiteit (CBD), in Brazilië gaat. Daar besluiten internationale bewindslieden over bescherming van biodiversiteit. De kinderen vinden dat politici daar niet alleen moeten praten, maar ook moeten handelen. Onder swingend Afrikaans gezang van kinderkoor muziekschool Hengelo plaatsten de jeugdige actievoerders hun lange slingers van origami vogels in de grote hal van het ministerie.

De 14-jarige Ploni Stoop en de 16-jarige Klaartje Laane, die deel uitmaken van een internationale delegatie die naar de Biodiversiteitstop gaat, spraken de staatssecretaris toe. Hun boodschap: "Wij willen dat de oerbossen blijven bestaan en daar kunt u tijdens de CBD wat aan doen.".
Ondersteunen
"We moeten inderdaad zorgen dat we niet dezelfde fouten maken als in ons eigen verleden, waardoor onze Europese bossen zijn verdwenen", aldus Van Geel. "We kunnen de boskap niet zomaar verbieden. We moeten ook de mensen daar in hun lokale economie blijven ondersteunen". Hij benadrukte dat samenwerking daarbij van groot belang is: "Het gaat om jullie toekomst. Wij zullen daaraan bijdragen, maar jullie moeten ons blijven aansporen en het van ons overnemen, want dit zal lang duren".
bron:VROM