De pasgeboren prinses Alexia, de wereldkampioenen Yuri van Gelder en Rens Blom en de aardbeving in Noord Pakistan. Nieuwsfoto's hiervan en van andere gebeurtenissen dingen op zaterdag 14 januari mee naar de titel Beste Krantenfoto 2005. Dan kiest een kinderjury de winnaar tijdens de Krantenfoto Kinderjury, een initiatief van Stichting Krant in de Klas.

De fotoredacties van bijna alle landelijke en regionale dagbladen hebben hun beste foto's ingestuurd. Uit deze inzendingen is een voorselectie van 100 nieuwsfoto's samengesteld, in vier categorieën: Regionaal, Binnenland, Buitenland en Sport. De foto's worden beoordeeld door 30 juryleden in de leeftijd van 10 tot 12 jaar, afkomstig uit groepen 7 en 8 van diverse basisscholen in Nederland. Zij kiezen in drie ronden een winnaar: dat wordt de Beste Krantenfoto 2005.
De Krantenfoto Kinderjury is de langstlopende jongerenverkiezing van de beste nieuwsfoto van het jaar. Krant in de Klas organiseert de 21ste editie in samenwerking met het ANP. De verkiezing vindt plaats bij het ANP in Rijswijk.
Stichting Krant in de Klas is de educatieve organisatie van de Nederlandse Dagblad Pers. Zij bevordert het lezen van kranten via het onderwijs. De stichting verstrekt gratis kranten aan het onderwijs en maakt lesmateriaal ter ondersteuning van de klassikale bespreking van de krant.
bron:ANP Photo