Vanaf donderdag, 23 juni, gaat het nieuwe kledingatelier in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven open. Vanaf dat moment wordt er kleding uitgeleend, hersteld en natuurlijk geproduceerd. Vroeger was textiel even waardevol als meubilair of sieraden. Werkkleding werd gedragen, steeds versteld en gelapt tot het helemaal versleten was. Daarom is er niet veel oude kleding teruggevonden.

Ook in het museum wordt de kleding met veel zorg gemaakt en hersteld wanneer nodig. De werkzaamheden rondom de historische kleding omvat een groot onderdeel van het museum waar vele stoffen, authentieke kleuren en patronen de revue passeren. Dit gebeurt veelal achter de schermen en nu de textielafdeling uit hun jas groeide, krijgt het een nieuwe werkruimte en de aandacht waar het recht op heeft.

Dit nieuwe atelier is à©à©n de vele veranderingen die het museum heeft ondergaan de laatste jaren. In de toekomst zullen op deze manier ook de personeelsvoorzieningen binnen het museum aangepakt moeten worden. Zeker nu het bezoekersaantal ook dit seizoen weer groeit, is het van groot belang dat we kwaliteit kunnen blijven bieden.

In eerste instantie is het atelier in gebruik voor medewerkers en vrijwilligers van het museum. Ook wordt er, op een later tijdstip, de mogelijkheid geboden aan bezoekers en groepen van buiten het museum kleding te huren. Deze ontwikkeling geeft het museum weer nieuwe mogelijkheden. Het atelier is gevestigd boven de middeleeuwse herberg,

In het museum wordt regelmatig aandacht besteed aan de kleding uit de historie, een goed voorbeeld is het evenement "Mode uit het verleden" wat recent heeft plaatsgevonden. Dit is een groot succes geweest en ook daarom wordt het volgende seizoen 2006 plaats gemaakt voor een nog groter opgezet evenement met het thema historische kleding.

Kom eens langs om een kijkje te nemen in dit vernieuwde levendige museum waar u historisch geklede medewerkers bezig ziet met het dagelijkse leven in de Middeleeuwen en prehistorie.

bron:Historisch Openluchtmuseum Eindhoven