Na jaren van vermagering komt er weer een beetje spek op de botten van kleine bedrijven. Dit blijkt uit het Beloningsonderzoek 2005. De Zakenmonitor is een initiatief van De Zaak en het onderzoeksbureau De Vos en Jansen.

Aan het beloningsonderzoek deden ruim 900 mkb-ondernemers mee. Het is de tweede keer dat De Zaak onderzoek laat doen naar de omzetten en salarissen van mkb-ers.
De eerste keer was in 2003. Toen bleek de inkomensontwikkeling van kleine ondernemers nog ronduit zorgwekkend.

De belangrijkste resultaten:
1) Er worden minder uitschieters naar werkweken van 60 tot 70 uur gemeld. In 2003 was dat nog 23, nu nog maar 13%.
2) 62,3 % rapporteert winst over het afgelopen boekjaar.
3) Meer dan de helft van de ondervraagden (53,4 %) verwacht dat de omzet in 2005 zal stijgen.
4) Meer ondernemers hebben geld voor hun oude dag opzij gezet. In 2003 was dat nog maar 20, nu 50%.

In 2003 bleef het inkomen van de gemiddelde mkb-er steken tussen twee- en drieduizend euro bruto per maand. Een op de drie ondervraagden zei destijds de broekriem te moeten aanhalen, en maar liefst een op de vijf ondernemers rapporteerde amper rond te kunnen komen van de inkomsten uit het eigen bedrijf, ondanks het draaien van vaak zeer lange werkweken. Ook in 2005 is het nog steeds zo dat de kleine ondernemer als laatste zelf aan de beurt komt. Bij 44,9 % van de ondernemers is het persoonlijk netto-inkomen het afgelopen jaar gelijk gebleven ten opzichte van het jaar daarvoor. Een kwart meldt zelfs een daling. Dit
terwijl de salarissen van de medewerkers zich wel gematigd positief hebben ontwikkeld. De ondernemer investeert nog steeds eerst in zijn bedrijf en zijn personeel en kijkt vervolgens heel gewetensvol wat hij zich kan veroorloven voor privà©. Dit om de continuïteit van zijn onderneming niet in gevaar te brengen.

De Zakenmonitor
Elk kwartaal wordt een ondernemerspanel gevraagd naar hun mening over prangende kwesties in het mkb. De resultaten daarvan vindt u op www.zakenmonitor.nl. Het complete Beloningsonderzoek 2005 staat nu on line, inclusief infographics.

bron:De Zaak