De drie kleinste eilanden van de Nederlandse Antillen, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, krijgen een nieuwe positie binnen het koninkrijk. Dat zei minister Nicolaï op woensdag 4 oktober 2006 tijdens zijn bezoek aan de Nederlandse Antillen. "De eilanden krijgen een positie die vergelijkbaar is met een gemeente."

 

De Nederlandse Antillen en de afzonderlijke eilanden hebben vorig jaar november met Nederland een akkoord bereikt over nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het koninkrijk. De drie kleinste eilanden willen een nauwere band met Nederland. Curaçao en Sint Maarten willen een autonome positie die vergelijkbaar is met Aruba. Met Bonaire, Sint Eustatius en Saba is de minister al vergevorderd. "Laat het akkoord met de kleinste eilanden een signaal naar Curaçao en Sint Maarten zijn dat met deze minister afspraken zijn te maken."

De besprekingen waren bedoeld als voorbespreking voor de conferentie tussen Nederland en de drie eilanden die op 10 en 11 oktober in Den Haag wordt gehouden. De kans is groot dat er dan een akkoord komt voor een directere band met Nederland. Maar de nieuwe staatkundige verhoudingen worden pas officieel na een akkoord met Curaçao en Sint Maarten en de regering van de Nederlandse Antillen. De minister gaat hiervoor in de derde week van oktober weer naar de Antillen.

bron:BZK