Een kleurrijk feestje in Museum Broeker Veiling, want een bonte stoet aan kostuumgroepen uit alle delen van de wereld treedt op tijdens de Wereldkostuumdag op vrijdag 22 juli. Groepen uit Curaà§ao, Indonesië, Suriname en Servië presenteren traditionele klederdrachten, zingen en dansen. In het museum is er een uitgebreide markt waar bijzondere schilderijen, beeldhouwwerk en stoffen van elk land te bewonderen zijn. Bezoekers kunnen een hapje proeven van de culinaire specialiteiten die aangeboden worden.

Er wordt niet alleen traditionele kleding geshowd, maar er worden ook traditionele dansen opgevoerd en er wordt gezongen. De presentatie is in handen van Marius de Haas, voorzitter van de Vereniging Behoud Westfries Kostuum die de organisatie van de show voor haar rekening neemt. De Haas: ´De groepen komen van heinde en ver. Zoveel oorspronkelijke en originele kleding zie je nergens anders bij elkaar. De groepen vertellen over de oorsprong en de materialen van de kleding en de sieraden, maar ook over de achtergrond en gewoontes van het land.'

Suriname
Uit Suriname treedt de groep Smeltkroes op o.l.v Mildred Braam. In een Surinaamse kraam zal mevrouw Blanker  het eerste Sranantongo woordenboek (=Surinaamse taal ) verkopen. Zij is de samenstelster van dit boek en zal boeken signeren!
Nieuw dit jaar is de Indiaanse klederdracht en het optreden van de groep Arena Budaya Indonesia uit Indonesië met prachtige dans. Uniek is ook het kinderkoor Fagago dat 's middags optreedt. De Vereniging Behoud Westfries Kostuum toont traditionele Westfriese kleding. De optredens zijn van 10.30 uur tot 13.00 uur en 's middags van 14.00 tot 16.30 uur.

Wereldmarkt
Bezoekers kunnen rondsnuffelen op de uitgebreide markt.
Sari en de Wereldwinkel zijn vertegenwoordigd, en elk deelnemend land heeft een kraam waar kunst en voorwerpen getoond en van uitleg voorzien worden. Het publiek kan een hapje proeven van de culinaire specialiteiten die (al dan niet tegen betaling) worden aangeboden.

bron:Broeker Veiling