Komt een vrouw bij de dokter, het debuut van Kluun, is de winnaar van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2006. Dit is vanmiddag bekendgemaakt door de Stichting CPNB, initiatiefnemer van de prijs. In totaal brachten 24.976 mensen een stem uit voor de verkiezing van het Boek van het Jaar. NS is hoofdsponsor van de prijs, die dit jaar voor de 20ste keer is uitgereikt.

Komt een vrouw bij de dokter van Kluun (Raymond van de Klundert) verscheen in oktober 2003 bij uitgeverij Podium. Het is het verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. In maart 2005 dook het boek voor het eerst op in De Bestseller 60, dé graadmeter voor de bestverkochte boeken in de Nederlandse boekhandel. Vanaf mei 2005 is de roman niet meer uit deze lijst verdwenen en bereikte de eerste plaats in juli 2006. Inmiddels zijn meer dan 440.000 exemplaren verkocht. Kluun schreef daarna Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! (2004) en De weduwnaar (2006).

Voor de NS Publieksprijs 2006 waren zes boeken genomineerd door een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen: Het huis van de moskee van Kader Abdolah; Komt een vrouw bij de dokter van Kluun; Nieuwe buren van Saskia Noort; De ontsnapping van Heleen van Royen; Rendez-vous van Esther Verhoef en Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Er kon gestemd worden van 17 september t/m 13 oktober jongstleden via stemformulieren en internet. Het publiek maakte met grote meerderheid gebruik van de mogelijkheid te stemmen via internet. Dit jaar is er voor het eerst een Kernjury ingesteld van 600 personen die de zes genomineerde boeken met elkaar hebben vergeleken. Hun oordeel telde voor 1/3 mee bij de bepaling van de einduitslag.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van  € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en de titel Boek van het Jaar 2006. Vorige winnaars waren onder andere Sleuteloog van Hella S. Haasse, Indische duinen van Adriaan van Dis, In Europa en De eeuw van mijn vader van Geert Mak.

bron:CPNB