VN-secretaris-generaal Kofi Annan is door koningin Beatrix benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Annan ontving de onderscheiding tijdens zijn bezoek aan Nederland. Minister-president Balkenende reikte de onderscheiding uit aan Annan tijdens een werklunch in Den Haag.

Balkenende roemde in zijn toespraak de verdiensten van Kofi Annan. 'U geeft nu bijna tien jaar op een voortreffelijke wijze leiding aan de Verenigde Naties. Uw verdiensten zijn groot. Geheel terecht hebt u, samen met de VN, in 2001 de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen.'

Balkenende noemde ook de persoonlijke kwaliteiten van Annan. Volgens de minister-president is Annan 'een natuurtalent in de omgang met lastige regeringsleiders', die tegelijkertijd ook het vertrouwen van burgers weet te winnen.
'Er zijn maar weinig mensen in het internationale circuit die deskundigheid, betrokkenheid, weloverwogenheid en beminnelijkheid verenigen. Maar u doet het. U brengt menselijke warmte in de vaak koele internationale politieke arena.'
Bezoek
Kofi Annan is van 11 tot en met 13 april in Nederland in het kader van het zestigjarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Balkenende en Annan spraken tijdens hun ontmoeting onder andere over de bijdrage van de Verenigde Naties aan de veiligheid en stabiliteit in de wereld.

Bron: RVD