Hare Majesteit de Koningin is vrijdagmiddag 12 mei aanwezig bij de opening van de tentoonstelling “Koningin Wilhelmina (1880-1962), schilderijen en tekeningen” in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Met speciale toestemming van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau worden na ruim 50 jaar, de schilderijen, tekeningen, aquarellen, schetsboeken, schildersgerei en kleding van Koningin Wilhelmina geëxposeerd.

Diverse leermeesters brachten Koningin Wilhelmina al op jonge leeftijd de kunst van het tekenen en schilderen bij. Haar schilderwerk laat een ontwikkeling zien van de late Haagse School naar de moderne tijd, waarin parallellen met de vroege Mondriaan te zien zijn. Vanaf 1932 was Koningin Wilhelmina werkend lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Waardering van vakgenoten blijkt onder andere uit de positieve persreacties op tentoonstellingen van haar werk in 1932-1934 en 1949-1951.
Uit de autobiografie van Koningin Wilhelmina blijkt onder meer dat haar liefde voor de natuur, geworteld in een diep religieus gevoelsleven, de grondslag vormde voor haar creatieve uitingen. In Eenzaam maar niet alleen beschrijft zij hoe ze, door de Schepper geïnspireerd, ‘met tintelend genoegen’ de penselen opneemt om te gaan schilderen. De tentoonstelling besteedt onder meer aandacht aan de drijfveren van Koningin Wilhelmina. Naast de expositie verschijnt een opstellenbundel waarin het werk van Koningin Wilhelmina van diverse zijden wordt belicht, inclusief een catalogus van de tentoongestelde werken. De tentoonstelling is van 13 mei tot en met 3 september 2006 te bezichtigen.
bron:RVD