Hare Majesteit de Koningin woont op woensdagmiddag 23 november in het Chabot Museum in Rotterdam een bijeenkomst bij van Zilveren Anjerdragers in het kader van het 65-jarig jubileum van het Prins Bernhard Cultuurfonds.  Tijdens haar bezoek zal zij het eerste exemplaar in ontvangst nemen van 'Een betrekkelijk heftig karakter. Thijs Taconis, geheim agent. Rotterdam 1914 - Mauthausen 1944' van auteur Astrid Waltmans. Het voorwoord van de biografie is nog van de hand van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

In Een betrekkelijk heftig karakter beschrijft auteur Astrid Waltmans het leven van Thijs Taconis, een Nederlandse student die in mei 1940 naar Engeland vluchtte en daar werd opgeleid tot geheim agent. In november 1941 werd hij in Ommen gedropt met de opdracht sabotagegroepen op te zetten. Na vier maanden volgde echter zijn arrestatie en in 1944 werd hij geëxecuteerd in Mauthausen.

Thijs Taconis liet na zijn dood een aanzienlijk bedrag na aan het toenmalige Prins Bernhard Fonds. In 1950 werd het bedrag bestemd voor de financiering van de Zilveren Anjer.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds besloot deze onderscheiding in te stellen ter gelegenheid van de tiende herdenking van de zogeheten Anjerdag van 29 juni 1940 en het tienjarig jubileum van het op 10 augustus 1940 opgerichte fonds. De Zilveren Anjer wordt elk jaar uitgereikt aan personen die zich op een bijzonder wijze hebben ingezet voor de Nederlandse cultuur en voor die van de Nederlandse Antillen en Aruba.

bron:RVD