Hare Majesteit de Koningin is woensdagavond 13 april 2005 in het Concertgebouw te Amsterdam aanwezig bij het concert An American Evening at the Concertgebouw. De wereldpremià¨re van de kameropera John Adams in Amsterdam: A Song for Abigail maakt hier onderdeel vanuit. Het concert wordt gepresenteerd door het John Adams Institute om te vieren dat John Adams 225 jaar geleden naar Nederland kwam.

Het John Adams Institute is een instituut dat vooral door middel van het organiseren van lezingen de Amerikaanse cultuur in Nederland onder de aandacht brengt. John Adams werd twee jaar na zijn aankomst in Nederland de eerste Amerikaanse ambassadeur. Later zou hij de tweede president van Amerika worden.

John Adams in Amsterdam; a Song for Abigail is in opdracht geschreven voor het John Adams Institute. De muziek is gebaseerd op de brieven die John Adams vanuit Nederland schreef aan zijn vrouw Abigail en is gecomponeerd door de Amerikaan Gary Fagin.

Het concert behelst naast de premià¨re van de kameropera, een sextet van Aaron Copland, voor viool, klarinet en piano, en Dvorà¡k's strijkkwartet, 'American'.

bron:Rijksvoorlichtingsdienst