Hare Majesteit de Koningin en minister-president Balkenende wonen op maandagmiddag 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag de herdenking bij van de capitulatie van Japan. Met deze capitulatie eindigde de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking, waarbij alle slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet, worden herdacht. De Koningin neemt deel aan de herdenking, omdat het dit jaar zestig jaar  geleden is dat Japan capituleerde. De minister- president woont namens de regering elk jaar de herdenking bij. Ook minister Bot van Buitenlandse Zaken is bij de plechtigheid aanwezig.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid worden voordrachten gehouden door Ds. C. ter Linden, Generaal b.d. G.L.J. Huyser en Julian Benschop, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. De muzikale bijdragen worden geleverd door het koor Booi Aboru Kariu Hualoi uit Sittard en het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht 'Bereden Wapens'.De Koningin zal de eerste krans leggen, gevolgd door de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Na de kranslegging opent de Koningin het defilà© langs het Indisch Monument. Na afloop van de plechtigheid hebben de Koningin en de minister-president een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in
Nederland. Tegelijkertijd vindt in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag een jongerenprogramma plaats over het thema 'Waarom herdenken wij?'.

bron:RVD

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular