Koningin en Prins van Oranje bij Sail Amsterdam 2005Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zijn gedurende woensdag 17 tot en met zondag 21 augustus op en rond het IJ in Amsterdam aanwezig bij diverse evenementen van de internationale nautische manifestatie SAIL Amsterdam 2005.

De Prins van Oranje, beschermheer van de Stichting SAIL Amsterdam, verricht woensdag 17 augustus in de Amsterdamse IJhaven de officiële opening van SAIL Amsterdam 2005. Hare Majesteit de Koningin doopt zaterdag 20 augustus de catamaran De Beatrix, een speciaal zeilschip en tevens nationaal geschenk, dat is gebouwd voor mensen met een lichamelijke handicap. Op zondag 21 augustus neemt de Prins vanaf de Groene Draeck de Vlootschouw af.

SAIL Amsterdam wordt sinds 1975 elke vijf jaar georganiseerd. SAIL heeft dit jaar het motto 'Enjoy a world of friendships'. Amsterdam is daarmee voor de zevende keer thuishaven van één van de grootste maritieme manifestaties ter wereld. Gedurende zes dagen zijn in de Amsterdamse IJhaven meer dan twintig grote zeilschepen (Tall Ships) afgemeerd en vijfhonderd kleinere klassieke zeil- en motorschepen (het Varend Erfgoed).

Voor het eerst komen er nu ook moderne schepen naar SAIL en is er een tentoonstelling over 25 jaar Nederlandse Jachtbouw te zien. Daarnaast is er de SAIL Trail, een programma in het spoor van SAIL met culturele evenementen van de gebieden rondom de wereldzeeën. Met Art-for-SAIL brengen 50 jonge kunstenaars op locatie het maritieme evenement in beeld. De werken die ontstaan worden door een vak- en publieksjury beoordeeld en zijn op een tentoonstelling na SAIL te zien en te koop.

De Prins van Oranje geeft woensdag 17 augustus in IJmuiden het startsein voor de SAIL IN Parade. Alle deelnemende schepen varen die ochtend van IJmuiden naar Amsterdam over het Noordzeekanaal. Die middag verricht de Prins van Oranje in de IJhaven de officiële openinghandeling van SAIL Amsterdam 2005. Hij zal aansluitend een bezoek brengen aan het Middellandse Zee podium, dat die dag in het teken staat van de viering van 400 jaar Marokko-Nederland.

De Koningin is zaterdag 20 augustus op SAIL Amsterdam 2005 aanwezig. Zij verricht de doop van De Beatrix, een zeilboot voor mensen met een handicap, en bezoekt een tentoonstelling over de Nederlandse jachtenbouw. De catamaran De Beatrix  wordt door het Prinses Beatrix Spierziekten Fonds als nationaal geschenk aangeboden aan haar beschermvrouwe ter gelegenheid van haar 25-jarig Regeringsjubileum.

Zondag 21 augustus vaart de Prins van Oranje met de Groene Draeck het IJ op, om daar de Vlootschouw af te nemen. Een representatief deel van het varend erfgoed zal dan in frontlinie langs het admiraalschip, de Groene Draeck, varen.

bron:RVDComments are closed.
%d bloggers liken dit: