Hare Majesteit de Koningin heropent zaterdagochtend 8 april het Stedelijk Museum Schiedam. Na een restauratie en renovatie van ruim twee jaar opent dit museum voor Nederlandse beeldende kunst van na 1945 zijn deuren met vier tentoonstellingen tegelijk.

Met Picasso, Klee, Miró en de moderne kunst in Nederland, 1946-1958 toont het museum de invloed van deze drie kunstenaars op de naoorlogse Nederlandse moderne kunst. Ruim 200 werken uit nationale en internationale collecties laten zien welke weerklank zij vonden bij vijftien Nederlandse kunstenaars als Appel, Corneille, Constant en Lucebert.
Daarnaast zijn er twee tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars: Maria’s Maria’s, van Maria Roosen, en Tekeningen en Animaties, van Tomas Schats. Ook is, onder de titel CoBrA, Cool & Contemporary, Nederlandse kunst vanaf 1945 uit eigen collectie, de vernieuwde presentatie van de vaste collectie te zien.

Het museum heeft na de renovatie vijftien nieuwe publieksruimten, waaronder elf grote tentoonstellingszalen, een museumcafé, een ruimte voor ontvangsten en een ondergronds entreegebied met een wandschildering van Lily van der Stokker. Krijn de Koning gaf de educatieve ruimte een monumentale inrichting.
Ook voor de verdere inrichting is zo veel mogelijk gekozen voor Nederlandse ontwerpers: tegels van Baukje Trenning, wasbakjes van Hella Jongerius en hang- en sluitwerk van Ton Haas. Danielle van der Waard ontwierp de tentoonstellingsarchitectuur en de meubels voor de Aula en Tomas Schats de bewegwijzering. Zondag 9 april is het museum voor het publiek gratis toegankelijk.
bron:RVD