Koningin naar ´Een Vorstelijke Tentoonstellingâ? in het NAIHare Majesteit de Koningin brengt op woensdagmiddag 17 augustus een bezoek aan het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam.  Zij bekijkt daar de expositie "Een Vorstelijke Tentoonstelling", die ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van de Koningin is samengesteld.

 

Het NAi grijpt het regeringsjubileum van de Koningin aan om een van de mooiste en eerste verzamelingen uit haar collectie te tonen, zoals dat ook in 1923 gebeurde. Toen werd ter ere van het 25-jarige regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina de "Bouwkunsttentoonstelling 1898-1923" gepresenteerd in het hoofdkantoor van de Amsterdamse Tram in Amsterdam. De tekeningen en foto's van deze tentoonstelling zouden het begin betekenen van de collectie van het NAi.

"Een Vorstelijke Tentoonstelling" bevat een reconstructie van de expositie uit 1923 met onder meer werk van H.P. Berlage, P.J.H. Cuypers, J. Duiker en W.M. Dudok. Daaraan toegevoegd is een presentatie van hoogtepunten uit de hedendaagse architectuur van 1980 tot 2005. Er zijn tekeningen, foto's, maquettes en objecten te zien van onder anderen Rem Koolhaas, MVRDV, Koen van Velsen, Claus & Kaan, Molenaar & van Winden, Carel Weeber en Abe Bonnema.

De combinatie van de twee presentaties laat zien dat de Nederlandse architectuur in 82 jaar zeer divers en gevarieerd is geworden. De moderne beweging die rond 1915 opkwam is ook nu nog een ijkpunt, maar de tentoonstelling laat tegelijkertijd zien dat zowel de hedendaagse moderne architectuur als het traditionalisme zich in vele gedaanten voordoen. Juist het feit dat het resultaat niet eenduidig is, typeert de ontwikkeling van Nederlandse hoogtepunten in de architectuur.

bron:RVDComments are closed.
%d bloggers liken dit: