Hare Majesteit de Koningin opent woensdag 12 april in Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement te Utrecht de tentoonstelling Royal Music Machines. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het museum. Op de expositie zijn de beroemdste muziekautomaten uit de afgelopen 500 jaar samengebracht, met bruiklenen uit onder meer de Hermitage, het Louvre en het Metropolitan Museum of Art.
De afgelopen vijf eeuwen was het vrijwel uitsluitend voor vorsten weggelegd spectaculaire kunstwerken, muziekinstrumenten en machines te laten maken. Op het grensgebied tussen kunst, muziek en techniek lieten zij de meest extravagante muziekautomaten vervaardigen. Deze unieke stukken uit de verzameling van de Habsburgers, de Romanovs, de Bourbons, de Esterházy’s en de Oranjes zijn tijdens de tentoonstelling te zien en horen. De tentoonstelling Royal Music Machines bevat een groot aantal muziekautomaten die zelden of nooit in bruikleen is gegeven en die in 2006 eenmalig in Utrecht te zien zijn.
Een spectaculair voorbeeld uit de Renaissance zijn automatische schepen, die tijdens vorstelijke banketten als pronkstuk over de tafel bewogen. Trompetters bliezen een fanfare, trommelaars sloegen de maat en een miniatuurkanon dat met buskruit werd geladen loste een echt schot. Hiervan zijn slechts drie exemplaren overgebleven.
Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement is gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk in Utrecht. Het bezit een belangrijke collectie automatisch spelende muziekinstrumenten en onderscheidt zich door het grote aantal stukken dat - minimaal één keer per uur - spelend wordt gepresenteerd. Voor deze tentoonstelling werkte het museum samen met een groot aantal internationale musea. De expositie is open voor publiek van 13 april tot en met 30 juli.
bron:RVD