Koningin opent 19 augustus 2005 kunstmanifestatie in GorinchemHare Majesteit de Koningin opent vrijdagmiddag 19 augustus in Gorinchem de kunstmanifestatie die deel uitmaakt van Symposion Gorinchem 2005.

Tijdens het Symposion, dat van start ging op 9 juli en de hele zomer duurt, zijn in de hele stad beeldende kunst, muziek, theater, mode, sieraden, literatuur en design te zien en te horen. Voor de opening van de kunstmanifestatie op 19 augustus ontwierp beeldend kunstenaar Jan van Munster een speciaal kunstwerk, Brainwave, zestig meter lang en geplaatst in de Duveltjesgracht. Na de officiële opening zal de Koningin enkele exposities bezichtigen.

Gorinchem fungeert tijdens de kunstmanifestatie als een groot atelier en kweekvijver. Zowel de musea en de galerieën als winkels, straten en monumentale gebouwen worden benut voor kunstbeoefening en exposities. Een aantal bekende kunstenaars doet mee aan het Symposion, onder wie de ontwerpers Richard Hutten en Bruno Ninaber van Eyben, beeldend kunstenaars Jan van Munster en Marinus Boezem, glaskunstenaar Floris Meydam, modeontwerper Aziz Bekkaoui en schrijvers als Ronald Giphart, Anna Enquist en Lulu Wang.

Het Symposion Gorinchem 2005 is gebaseerd op het boek Utopia van Thomas More uit 1516 en diens beeld van de ideale samenleving zonder sociale misstanden. De circa 100 deelnemende gevestigde en jonge kunstenaars exposeren dan ook met dit thema als uitgangspunt. Een bijzonder onderdeel van het symposion is het Waslijnproject. In de stad is deze weken een lange waslijn gespannen, waaraan inwoners van Gorinchem, vooral jongeren, hun zelfgemaakte creaties kunnen hangen.

bron:RVDComments are closed.
%d bloggers liken dit: