Op 15 juni a.s. wordt de eerste Jantje Beton Sprankelplek geopend door H.M. de Koningin in het Gagelpark in Utrecht-Overvecht. Jantje Beton Sprankelplekken zijn kunstwerken waar buurtkinderen met elkaar kunnen spelen en waar jongeren of volwassenen elkaar kunnen ontmoeten. Ze worden geplaatst in vijfentwintig aandachtswijken in Nederland. Utrecht-Overvecht is de eerste wijk die een Jantje Beton Sprankelplek krijgt.

 

Jantje Beton draagt zijn Beschermvrouwe Koningin Beatrix in totaal vijfentwintig van deze speel- en ontmoetingsplekken op vanwege haar Zilveren Regeringsjubileum. Utrecht heeft de eer de eerste Jantje Beton Sprankelplek cadeau te krijgen. De Jantje Beton Sprankelplek bestaat uit vijfentwintig Sprankels: diamantvormen die zijn gemaakt van roestvrij staal. Acht Sprankels vormen samen een kroon. De andere Sprankels zijn te vinden op de grond. Kinderen maar ook jongeren en volwassenen kunnen zelf bedenken hoe ze het kunstwerk gebruiken. Bovendien maken kinderen van de dichtstbijzijnde school tekeningen die, als decoratie, op de .kroon. worden geplaatst. Het kunstwerk is ontworpen door Jos Spanbroek, beeldend kunstenaar en speeldeskundige.

Honderden buurtkinderen werken mee aan de feestelijke dag. Vooral de leerlingen van CBS De Schakel uit Utrecht-Overvecht hebben een belangrijke rol. Zo maakten groep 7 en 8 de tekeningen voor op de Sprankels. Zij zien dus hun eigen kunstwerk terug in het park. Groep 3 tot en met 6 zullen het speciaal gecomponeerde Jantje Beton Sprankellied zingen voor de Koningin. De kleuters van CBS De Schakel zijn op 15 juni verkleed als echte prinsen en prinsessen en zullen de Koningin begeleiden van de school naar de Jantje Beton Sprankelplek. Ook kinderen van het kinderwerk van Cumulus en Dagverblijf Oikos zijn bij de happening aanwezig.

Henk Kasbergen, directeur Jantje Beton: .Koningin Beatrix viert dit jaar niet alleen haar Zilveren Regeringsjubileum, we vieren ook haar 25-jarig jubileum als Beschermvrouwe van Jantje Beton. We hebben gemeend de maakster van het bekende Jantje Beton beeldje, kunst op te dragen die past in de rijk gemàªleerde Nederlandse samenleving. Jantje Beton Sprankelplekken zijn plekken om met elkaar te spelen, wat je kleur, geloof of leeftijd ook is. Immers samen spelen is leren samenleven!.

In 2005 krijgt elke provincie een Jantje Beton Sprankelplek in een aandachtswijk. In 2006 worden ook nog Sprankels geplaatst zodat Nederland volgend jaar vijfentwintig Jantje Beton Sprankelplekken heeft. Op dit moment wordt in elke provincie een aandachtswijk geselecteerd die een Jantje Beton Sprankelplek cadeau krijgt.

bron:Jantje Beton