Hare Majesteit de Koningin opent woensdagavond 15 juni 2005 het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam. Het nieuwe concertgebouw opent op deze dag zijn deuren voor het publiek met een aantal wereldpremià¨res. Het Muziekgebouw aan het IJ zal als kamermuziekzaal de nadruk leggen op het ensemblerepertoire uit de 20ste en 21ste eeuw en het eigentijdse muziektheater.

Het openingsconcert is tevens onderdeel van het Holland Festival, dat dit jaar onder artistieke leiding staat van Pierre Audi. De opening wordt opgeluisterd met drie wereldpremià¨res. Het eerste muziekstuk is van de hand van Louis Andriessen. Verder staat een aantal premià¨res op het programma van Jan van de Putte, Pascal Dusapin en Jonathan Harvey.

Het Muziekgebouw aan 't IJ is gelegen achter het Centraal Station Amsterdam.
Er zijn twee zalen: een grote concertzaal met 735 stoelen (1.500 staanplaatsen) en een kleine foyerzaal met 125 stoelen. Direct grenzend aan het gebouw is het Bimhuis voor jazz en geïmproviseerde muziek. De nieuwe concertzaal aan 't IJ komt voort uit Muziekcentrum De IJsbreker dat 25 jaar een internationaal toonaangevend centrum voor hedendaagse muziek was.

bron:RVD