Hare Majesteit de Koningin is zaterdag 16 april in de Kunsthal Rotterdam aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Willem de Kooning. Aanleiding voor de tentoonstelling is het honderdste geboortejaar van de Nederlands-Amerikaanse schilder. Op de tentoonstelling zijn schilderijen uit verschillende perioden van De Kooning te zien, waaronder Woman (Blue Eyes) en Door to the River. Deze schilderijen zijn voor het eerst in Nederland te bezichtigen.

De kunstenaar Willem de Kooning (1904-1997) werd geboren in Rotterdam en is à©à©n van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Abstract Expressionisme. Na een opleiding als decoratieschilder studeerde De Kooning aan de kunstacademie van Rotterdam. Als tweeëntwintigjarige verstekeling vertrok hij in 1926 naar New York.

In New York trok De Kooning aandacht met een geheel eigen stijl. Zijn expliciete werkwijze zette andere kunstenaars aan tot het loslaten van conventionele beperkingen. De Kooning vernieuwde, maar baseerde zich tegelijkertijd op de Europese figuratieve schildertraditie. Zijn Woman-series uit de jaren vijftig en zestig zijn de bekendste werken van De Kooning. Hij schilderde het lichaam als landschap, en het landschap als lichaam. In zijn abstracte landschappen zijn de tastbaarheid van verf en de illusie van ruimte en licht de fundamentele thema's.

De expositie in de Kunsthal is tot stand gekomen in samenwerking met de Willem de Kooning Foundation in New York, BA-CA Kunstforum in Wenen, The Metropolitan Museum of Art in New York en particuliere verzamelaars en galerieën.

bron:RVD