Hare Majesteit de Koningin reikt zaterdagmiddag 26 augustus in het Beatrix Theater in Utrecht twee onderzoeksprijzen uit tijdens het jubileumcongres van het Prinses Beatrix Fonds. Het congres wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Fonds.

De Koningin, tevens beschermvrouwe, reikt een prijs uit aan prof. dr. Jan Smeitink van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud voor onderzoek op het gebied van spierziekten. De andere prijs wordt uitgereikt aan prof. dr. Chris de Zeeuw van het Erasmus MC Rotterdam voor onderzoek op het gebied van bewegingsstoornissen. Met de prijzen, elk 1.25 miljoen euro, wil het Fonds tijdens het jubileumjaar een krachtige extra impuls geven aan onderzoek naar ziekten die de spieren aantasten.

Het Prinses Beatrix Poliofonds ontstond in 1956, het jaar van de grote polio-epidemie, met de toen 18-jarige Prinses als Beschermvrouwe. In dat jaar telde Nederland ruim 2200 polioslachtoffers. Het Poliofonds steunde patiënten in polio- en revalidatiecentra, stimuleerde onderzoek naar spierziekten en steunde de vaccinatie van de jeugd.
Het Prinses Beatrix Fonds heeft gaandeweg haar terrein uitgebreid met andere aandoeningen die de spieren verlammen: spierziekten zoals Duchenne en ALS, maar ook MS, Parkinson, Huntington en spasticiteit. Een groot deel van deze ziekten zijn nog niet te genezen en veroorzaken een levenslange handicap. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is er wel veel meer kennis beschikbaar gekomen over deze ziekten. Daarnaast is de diagnostiek sterk verbeterd waardoor de behandeling in een vroeg stadium kan worden ingezet. Jaarlijks besteedt het Fonds circa 6 miljoen euro aan wetenschappelijk onderzoek en steun aan patiënten. Nederland telt in totaal circa 200.000 mensen met een ziekte die de spieren aantast.

Het jubilerende Fonds wil, naast de uitreiking van de onderzoeksprijzen, op een aantal plaatsen in Nederland aparte centra of afdelingen voor jongere mensen realiseren die niet meer thuis verzorgd kunnen worden. Zij wonen nu vaak tussen hoogbejaarde en dementerende patiënten. Dit veroorzaakt naast het lichamelijke lijden, ook een geestelijk isolement.
Om de jongerencentra te kunnen financieren wordt op donderdag 31 augustus bij de TROS op Nederland 2 om 20.30 uur de televisieactie ‘Zeg ‘ns JA!’ gehouden. Het jubileum wordt 9 december afgesloten met een Benefietgala met kunstveiling in de Hotels van Oranje in Noordwijk. Tijdens het Gala wordt de opbrengst van het jubileumjaar en de besteding bekend gemaakt. Het is de bedoeling nog dit jaar met de bouwactiviteiten van de Prinses Beatrix Fonds Jongerencentra te beginnen.

bron:RVD