De Koninklijke Marine heeft vanaf Curaçao een internationale drugsbestrijdingsoperatie gecoördineerd die op 3 februari resulteerde in een drugsvangst van 3,5 ton cocaïne. De Kustwacht Nederlandse Antillen & Aruba bood ondersteuning met eigen eenheden en het Fokker F-60 patrouillevliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

De verdovende middelen werden aangetroffen op de ‘Rampage’, een vrachtschip dat onder Panamese vlag in internationale wateren in het centraal Caraïbisch gebied voer. Het succes kwam tot stand dankzij de intensieve samenwerking tussen de Koninklijke Marine op Curaçao, de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie in Key West (Joint Interagency Taskforce South), de Britse Royal Navy en de US Coast Guard.
Internationale drugsbestrijding is een vaste taak van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch gebied. In dit geval werd aan de Britse schepen Southampton en Grey Rover opdracht gegeven een nader onderzoek in te stellen naar Rampage. Het ‘Law Enforcement Detachment’ (een speciaal boarding team van de United States Coast Guard dat zowel aan boord van Britse als Nederlandse fregatten gestationeerd is) heeft daarop het schip doorzocht. De 3,5 ton cocaïne werd ontdekt in een verborgen compartiment.
bron:MinDef