De oerknal en het uitdijen van het heelal berusten kosmologisch gesproken op een misverstand. Datzelfde geldt ook voor exotische verschijnselen zoals zwarte gaten, witte dwergen en donkere materie in het heelal. Halton Arp, gerenommeerd als kosmoloog en gevreesd als luis in de pels van de sterrenkunde, legt op 24 mei bij Bessensap 2005 uit waarom het standaardmodel in de natuurkunde niet deugt.

Halton C. Arp studeerde cum laude af aan Harvard (1949) en promoveerde, eveneens cum laude, aan het California Institute of Technology (1953). Hij was 29 jaar 'staff atronomer' bij de toenmalige Mt. Wilson and Palomar Observatories en onderzoeker aan Cal Tech. Arp onderzoekt quasars en sterrenstelsels en is auteur van 'The Atlas of Peculiar Galaxies' en van talrijke wetenschappelijke publicaties. Hij ontving onder andere prijzen van de American Astronomical Society en van de American Association for the Advancement of Science. Momenteel is Arp gastonderzoeker aan het Max Planck-Instituut voor astrofysica in het Duitse Garching.

Uitreiking Eurekaprijs 2005
Bij Bessensap, de jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers, georganiseerd door NWO en de Vereniging van Wetenschapsjournalisten Nederland worden ook de winnaars bekendgemaakt van een Eurekaprijs 2005. Met een totaal prijzengeld van 35.000 euro is de Eurekaprijs de grootste prijs in Nederland op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek.

De Eurekaprijs 2005 kent vier categorieën: de Intermediair Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek, de Jos Withagen Eurekaprijs voor de beste mediaproductie, de Furore Eurekaprijs voor de beste vrouwelijke prestatie en de NWO Eurekaprijs voor het beste oeuvre. Alle winnaars, behalve die van de oeuvreprijs, zijn gekozen door het publiek via internet en Intermediair.

Genomineerd voor de Intermediair Eurekaprijs zijn: Gerrit Breeuwsma (met het boek 'Psychologische zaken'), Mineke Schipper (met het boek 'Trouw nooit een vrouw met grote voeten') en Nicoline van der Sijs (met het boek 'Taal als mensenwerk').

Genomineerd voor de Fuore Eurekaprijs zijn: Henriette Maassen van den Brink (hoogleraar empirische arbeidseconomie en frequent schrijfster van columns in diverse dag- en weekbladen), Monique Punter, (hoofdredactrice van het blad 'Kijk') en Mineke Schipper (hoogleraar interculturele literatuurwetenschap en schrijfster van 'Trouw nooit een vrouw met grote voeten').

Genomineerd voor de Jos Withagen Eurekaprijs zijn: de tv-serie 'Dat willen wij ook' van de VPRO, het wetenschaps- en actualiteitenprogramma 'Nieuwslicht' van de VARA en het radioprogramma 'OVT' van de VPRO.

Voor de NWO Eurekaprijs wordt alleen een winnaar bekendgemaakt. Dat gebeurt bij de prijsuitreiking.

bron:NWO