Vandaag is KPN begonnen met de eerste praktijkproeven van interactieve digitale televisie via de mobiele telefoon. Hiertoe werkt KPN samen met zijn partners Nozema Services en Digitenne, met ondersteuning van TNO.

In deze eerste fase, die enkele weken zal duren, worden verschillende technische aspecten van de dienstverlening in de dagelijkse praktijk getest. In het najaar volgt een uitgebreide gebruiksproef met enkele honderden deelnemers. Met deze nieuwe toepassing kunnen gewone televisieprogramma's in 'real time' en met haarscherp beeld op het mobiele toestel worden bekeken, net alsof men thuis op de bank zit.

Voor het verspreiden van digitale televisiebeelden naar mobiele telefoons wordt gebruik gemaakt van dezelfde infrastructuur als voor Digitale TV van KPN en Digitenne. Deze diensten worden via de ether verzorgd volgens de DVB-T techniek. Om de beelden geschikt te maken voor het formaat van het mobieltje worden ze gecomprimeerd volgens DVB-H (Digital Video Broadcast - Handheld), de standaard voor televisie op mobiele toestellen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de mobiele TV oplossing van Nokia, waaronder netwerksystemen en het Nokia 7710 media toestel, uitgerust met een speciale DVB-H ontvanger.

Tijdens deze proeven test KPN nadrukkelijk de interactieve mogelijkheden voor digitale TV op een mobiel toestel. Door naast de broadcast infrastructuur ook gebruik te maken van het mobiele netwerk wordt meer mogelijk dan alleen het passief bekijken van programma's. Hiermee kunnen gebruikers tijdens het bekijken van de nieuwste muziekvideo direct doorklikken en specifieke content bereiken, bijvoorbeeld om het liedje als ringtone te kunnen downloaden of als mp3 te kunnen aanschaffen. Tijdens de proef zullen SBS6, BBC World, NOS 24 uur journaal, Nederland 2 en MTV programmering verzorgen. Met de DVB-H broadcast techniek is het niet alleen mogelijk om digitale TV te bekijken, maar ook radio in digitale kwaliteit te beluisteren. Hiertoe werkt KPN samen met Juize.FM van Radio 538.

Door met mobile-TV programma's altijd en overal beschikbaar te maken geeft KPN een verdere invulling aan zijn TV dienstverlening. Afhankelijk van de uitkomsten, verwacht KPN digitale televisie via de mobiele telefoon in de loop van 2006 op de markt te brengen.

bron:KPN

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular