Kroonprins Willem-Alexander heeft donderdag 5 mei het laatste defilà© voor veteranen en oud-(verzets)strijders in Wageningen afgenomen. Gestoken in het uniform van de Koninklijke Landmacht en in de rang van brigadegeneraal nam hij daarmee de taak als parade-inspecteur over van wijlen Prins Bernhard. Het was een primeur voor de Prins van Oranje, maar meteen ook de laatste keer dat het defilà© in Wageningen werd gehouden, op de plek waar Duitsland zestig jaar geleden de capitulatie tekende.

Namens het Ministerie van Defensie waren minister H.G.J. Kamp, staatssecretaris C. Van der Knaap, Chef Defensiestaf generaal D. L. Berlijn, de Bevelhebber der Landstrijdkrachten M.L.M. Urlings, de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten vice-admiraal R.A.A. Klaver, de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal D. Starink en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal A.P.P.M. van Baal, aanwezig. Er liep dit jaar een record aantal veteranen en (oud)strijders uit binnen- en buitenland mee in het defilà©: inclusief de muziekkorpsen zo'n 5200 man.

Eerder op de dag riep prins Willem-Alexander Nederland op de Tweede Wereldoorlog "niet te vergeten in het museum van het verleden, als het vijfjarige broertje van de 80-jarige oorlog." De prins hoopt dat bevrijdingsdag ook over zestig jaar nog wordt gevierd.

bron:ministerie van Defentie