Luc Krotwaar loopt op zondag 9 oktober a.s. in zijn woonplaats Eindhoven de marathon. Na een aantal teleurstellingen hoopt hij zich nu te kwalificeren voor de EK-2006 in Gotheborg. Volgend  jaar bestaat de ambitie om zowel individueel als met een Nederlands team ´iets moois' neer te zetten. Eind oktober verkent hij daarom met alle kandidaten het EK parcours in Zweden. In 2003 maakt Luc Krotwaar in Utrecht furore, door met zijn overwinning twee marathons binnen acht dagen te lopen.

Maar wat motiveert de 37-jarige Luc Krotwaar eigenlijk nog? Hij valt uit tijdens de ´halve' van Rotterdam, behaalt een vijftiende plek op het WK in Helsinki en in 2004 meldt hij zich geblesseerd af voor de Olympische marathon. Volgens Krotwaar heeft de sport zà©lf genoeg motivatie in zich om door te blijven gaan.

Marathonmachine
In 2003 stelt Luc Krotwaar zich een doel: kwalificatie voor de Olympische Spelen in Athene. In Rotterdam slaagt hij er niet in om de marathonlimiet te halen. Hij voelt zich nog ijzersterk en een week later wint hij de Fortis Marathon Utrecht met een parcoursrecord van 2.13.41. Helaas net niet genoeg om de limiet te halen.
Nederland maakt kennis met een ´marathonmachine´. Luc: ´Acht dagen voor ´Utrecht' liep ik de Rotterdam marathon in een slechte tijd. Ik had me goed voorbereid in Kenia maar liep de wedstrijd met zijsteken. De week erna voelde ik dat ik nog in topvorm was en wilde nog iets doen met al het werk dat ik verzet had. Om het voorseizoen toch positief te kunnen afsluiten heb ik de wedstrijdkalender bekeken en kwam zo bij de Fortis Marathon Utrecht terecht. Deze wedstrijd ging me dus niet zozeer om de tijd, maar om niet zomaar een voorbereiding van 3 maanden weg te gooien'.

-Ben je echt zo'n ´machine'?
´Ik doe zo'n 9 looptrainingen per week, ongeveer 160 km. Verder 2x een krachttraining zonder gewichten, rompstabiliteit, en 3x een korte fietstraining met zuurstofarme lucht, ook wel hypoxietraining genoemd. Wedstrijden loop ik niet veel, ik focus me op de marathon. De rest vind ik onbelangrijk, staat meestal in het teken van een marathonvoorbereiding'.

Peulenschil
Het lijkt voor het gros onder hardlopend Nederland onvoorstelbaar, maar voor professionals als Krotwaar is de marathonafstand op zich een peulenschil. Alleen de tijd geldt nog. Luc: ´Iedereen lijkt z'n uitdagingen nodig te hebben. Voor mij bestaat die eruit om een marathon zo hard mogelijk te lopen, niet om er heel veel te doen of op exotische locaties. De marathonafstand is gewoon geen uitdaging meer, als ik de afgelopen 4 jaar al de duurlopen van 42 km of meer bij de wedstrijdmarathons optel, kom ik rond de 100 uit, maar veel liever loop ik er maar een onder de 2 uur 10'.

-Tegelijk lijken prestaties van bijvoorbeeld de jogger hierdoor te devalueren. Is er een risico dat recreatiesporters voor zichzelf de lat te hoog gaan leggen. Je moet toch minstens (al is het slecht voorbereid) een marathon hebben gelopen wil je een beetje meetellen?
'Ik denk dat je niet moet gaan lopen om "een beetje mee te tellen". Het lijkt me beter als de motivatie van binnenuit komt, dan kun je veel beter met eventuele tegenslagen omgaan dan wanneer je loopt voor je image'.

Gen
Als je regelmatig rond de 2.10 loopt, doe je het als Nederlandse marathonloper in een internationaal veld uitstekend. Toch moet een tegenslag van het formaat ´niet kunnen starten op de Olympische Spelen' inslaan als een komeet.
´Ik denk dat het gen van de marathonloper is dat die uitdagingen zoekt waarbij de beloning ligt op de lange termijn. Je hebt een uitdaging die moeilijk ( en die niet op de automatische piloot ) haalbaar is. Daarmee wordt de marathonervaring er vaak à©à©n die bijblijft in de loop van je leven, dit in tegenstelling tot kortere afstanden'.

-Wat is het ultieme wat je zou kunnen bereiken?
´Dat zijn de 2 doelen waar ik me al jaren mee motiveer; ten eerste de marathon onder de 2 uur 10, ten tweede een bijzondere klassering op een internationaal kampioenschap. Voor het eerste hoop ik een keer op ideale omstandigheden, voor het tweede op 32 graden of zo.

-Ik neem aan dat je als professioneel sporter als geen ander naar de taal van je lichaam luistert. Als je dit probeert te vertalen naar de recreatiesport, of in het algemeen de loopsport op lagere niveaus. Kun je dan uitleggen hoe je naar je lichaam luistert? Wat is bijvoorbeeld een echte 'don't' voor beginners en wat kun je iedereen aanraden?
´Langeafstandlopers op alle niveaus zijn over het algemeen bepaald niet lui uitgevallen. Dus, als je eens minder gemotiveerd bent, mag je er op vertrouwen dat dit niet uit luiheid komt maar waarschijnlijker van een opeenstapeling van vermoeidheid. Geef er daarom gerust aan toe en neem even gas terug met bijvoorbeeld een paar dagen rust. Helaas word je als marathonloper eerder beloond als je wat aan de luie kant bent, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld op je werk'.
 
Ambiance
De Fortis Marathon Utrecht onderscheidt zich onder andere door de sfeer. Organisator Gerard Peek legt evenveel nadruk op kwaliteit als op gezelligheid. Hoe belangrijk vindt Luc de ambiance rondom een marathon?
´Ambiance is belangrijk, ik besef vaak hoe bijzonder het is dat zoveel mensen betrokken zijn om van 1 dag een sportief feest te maken. Als loper en als toeschouwer ben je ook een radertje in dit geheel. Meestal loop ik grotere marathons zoals die van Rotterdam, waarbij een groter peloton aan internationale lopers deelneemt. Je merkt wel goed dat de Fortis Marathon Utrecht in de lift zit en ik ben dan ook blij dat ik in het rijtje met winnaars sta nog voor daar een 2.07 nodig is...'

bron:Dennis Voortman