Op 27, 28 en 29 augustus wordt Volendam weer de kunstenaarskolonie die het ooit was rond 1900. Meer dan 15 professionele kunstschilders uit binnen- en buitenland zullen op die dagen op verschillende plaatsen in en rondom het historische centrum van Volendam hun kunsten vertonen aan het publiek.

Dit kunstzinnige evenement is een initiatief van het 125-jarige Hotel Spaander. Het voormalige kunstenaarshotel stond aan de basis van de komst van duizenden kunstschilders naar Volendam rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw.

Onder de noemer, 'Volendam, en plein air', zullen de schilders op de volgende tijden hun kunsten vertonen:
Zondag 27 augustus van 15:00 uur tot 18:00 uur
Maandag 28 augustus van 9:30 tot 19:00 uur
Dinsdag 29 augustus van 9:00 tot 15:00 uur
In Hotel Spaander kan gratis een routebeschrijving worden opgehaald, waarop alle plaatsen staan aangegeven waar de schilders staan opgesteld.

Volendam en de kunst
Rond 1875 begon een nieuwe stroming de kunstwereld te beheersen. De schilders wilden weer terug naar de basis, de natuur en de omgeving waar gewone mensen vochten voor hun dagelijks bestaan. Volendam paste destijds perfect in dit beeld. De vissers met door weer en wind doorgroefde gezichten, de jonge meisjes in klederdracht, de kleurige houten huisjes en de roodgezeilde vissersvloot, vormden allen een ideale basis voor de impressionistische schilderijen uit die tijd.

De toenemende stroom kunstschilders bracht Leendert Spaander op het idee om in 1881 een hotelletje op te richten dat een internationale ontmoetingsplaats moest worden voor kunstenaars. Hij bouwde hiertoe ateliers achter zijn hotel, bemiddelde bij het zoeken naar modellen en richtte authentieke kamers in die konden dienen als decor.  Om internationaal onder de aandacht te komen presenteerde hij zich met zijn dochters in klederdracht op internationale kunstexposities en stuurde hij oude ansichten van Volendam naar Europese kunstacademies. Het resultaat loog er niet om. Duizenden kunstenaars bezochten tussen 1881 en 1930 zijn hotel waarvan Renoir, Kadinsky en Signac de bekendste zijn.

Omdat veel jonge kunstenaars hun kost en inwoning betaalden met een schilderij beslaat de hedendaagse kunstcollectie van Hotel spaander niet minder dan 1400 werken. Daar zullen er binnenkort weer een aantal bijkomen, want de kunstenaars van 'Volendam en plein air' betalen hun kost en inwoning met schilderijen. De oude tijden herleven als nooit te voren in Volendam en Hotel Spaander.

bron:Hotel Spaander