Van 26 tot en met 28 augustus organiseert het Amsterdams Uitburo de Uitmarkt 2005, het startschot van het culturele seizoen 2005-2006. De Uit-markt vindt plaats in Amsterdam op het Museum-, Leidseplein en in het Vondelpark. Tijdens het gratis toegankelijke festival presenteren talloze artiesten, gezelschappen en culturele instellingen zich aan het publiek. Onder andere zijn dit jaar de Kunstmarokkanen te zien.

Kunstmarokkanen
Ook dit jaar treden honderden nationale en internationale, artiesten op. De programmering is nog in volle gang, maar medewerking is onder andere al toegezegd door: Het Nationale Ballet, Lange Frans en Baas B., Zusje Voogd, Bastiaan Ragas, Big Boy Caprice, Coparck, Circus Elleboog, Ellen ten Damme, Droog Brood, ISH en Maria de F?tima. Vele andere bekende namen zullen volgen. Een bijzonder deel van de Uitmarkt programmering dit jaar het project Kunstmarokkanen. Dit project zal in het kader van Nederland-Marokko 400 jaar op de Uitmarkt staan. Kunstmarokkanen heeft 20 jonge Marokkaanse kunstenaars, die in Nederland wonen en werken, bij elkaar gebracht met de vraag om hun visie op de "Hollandsche normen en waarden" te geven. De werken die hier het resultaat van zijn, zijn voor het eerst op de Uitmarkt te zien.

Nieuw en wegens succes geprolongeerd
De Uitmarkt kent twee vernieuwingen in 2005. De eerste is dat via 3 megaschermen op verschillende locaties op het festivalterrein te zien zal zijn wat er elders op het festival gebeurt. Dus terwijl je op een terras op het Leidseplein zit, kan je op een groot scherm op het balkon van Stadsschouwburg zien wat er in de Stadschouwburg of op het Museumplein gebeurt. De tweede vernieuwing is dat dit jaar het Vondelpark meedoet. Het Vondelpark wordt het domein van de kinderen (en hun ouders) want hier zal de Junior Uitmarkt plaatsvinden. Een Uitmarkt met een speciaal op kinderen (van 4 tot 14) afgestemd programma, met jeugdtheater, kinderconcerten, kinderfilms, een kinderboekenmarkt etc. Natuurlijk zijn op de Uitmarkt 2005 ook de traditionele onderdelen te vinden, zoals The Remix (het jongerenpro-gramma), De Amsterdamsche Boekenmarkt, de Literaire Salon, de Verleiding (het toneelprogramma) en de Informatiemarkt (waarbij de kunstinstellingen hun programma voor het komende culturele seizoen presenteren).

bron:Amsterdams Uitburo