Met meer dan 4.000 bezoekers aan de Kunstweek Exposities werd het oude bezoekersrecord van vorig jaar ruim gebroken. De exposities vonden plaats in het Van Nelle gebouw in Rotterdam en omvatten bijna 200 werken van circa 75 overwegend Nederlandse kunstenaars.

Drie exposities werden gecombineerd: een expositie van kunstwerken uit bedrijfscollecties (BAT, het ABP, Allianz verzekeringen, Ford, Jameson en het Amphia ziekenhuis), een expositie van werken van dit jaar voor de verkiezing Kunstenaar van het Jaar genomineerde kunstenaars en een expositie van door galerieën en kunstuitlenen ingebrachte werken. \

Ruim 80 procent van de bezoekers waardeerden de tentoonstelling met goed tot uitstekend. Ook aan de Kunstweek deelnemende galerieën en kunstuitlenen melden records. Zij kregen aanzienlijk meer bezoekers en noteerden tot 300% meer verkopen dan normaal. Zij spreken dan ook van een groot succes. Het Kunstweek Geschenk, dat kopers of huurders van kunstwerken kregen, heeft daar aan bijgedragen. De Kunstweek heeft tot doel Nederlandse kunst en kunstenaars onder de aandacht van een breed publiek te brengen. De Kunstweek vindt jaarlijks plaats, volgend jaar van 3 t/m 12 november.

Op de laatste dag van de Kunstweek is beeldend kunstenaar Stijn Peeters (1957) als Talent van het Jaar 2005 geëerd. Stijn Peeters werd met 248 stemmen uit 24 kunstenaars gekozen. In totaal werden ruim 3.600 stemmen uitgebracht. Geboren in Valkenswaard, woont en werkt Stijn Peeters (1957) in Eindhoven. Hij volgde de Jan van Eyck Academie in Maastricht en de Koninklijke Academie voor Kunst en vormgeving in Den Bosch. Aanvankelijk schilderde hij vooral landschappen, later werd hij de schilder van gewone mensen. De afgelopen jaren hebben kunstwerken van Caravaggio, Velazquez en El Greco hem geïnspireerd. Ook zij beeldden alledaagse en onopgesmukte mensen waardig uit. De recente werken van Peeters zijn verhalende, in verrassende kleurstellingen geschilderde voorstellingen. In veel van zijn werk combineert Peeters de herkenning met de vervreemding. Zijn werk stelt daarbij evenveel vragen als dat het antwoorden geeft. De verkiezing Talent van het Jaar maakt deel uit van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar. De prijs bestaat naast de eer uit een geldprijs. De eretitel Kunstenaar van het Jaar ging dit jaar naar Jacques Tange.

bron:Stichting Kunstweek