ASTRA en de Limburgse regionale zender L1 hebben een overeenkomst afgesloten voor de free-to-air uitzendingen van L1 TV en L1 Radio via de ASTRA-satelliet op 19.2° Oost. De satellietuitzendingen van L1 zijn vandaag officieel van start gegaan. L1 is de eerste Nederlandse regionale zender die via satelliet uitzendt.

L1 brengt nieuws, informatie en amusement vanuit de regio Limburg. Door via ASTRA uit te zenden, komt L1 TV nu ook beschikbaar voor de buitengebieden waar geen kabelontvangst mogelijk is. Bovendien is L1 TV, in tegenstelling tot de meeste andere regionale omroepen, ook niet via de ether te ontvangen. Ruim 25.000 Limburgse gezinnen waren daarmee verstoken van de programma's van L1. Daarnaast hecht L1 eraan om ook de Limburgers buiten Limburg te bereiken, in zowel binnen- als buitenland. Dankzij de ruime footprint van de ASTRA-satelliet is L1 nu in heel Europa te ontvangen.
 
Algemeen directeur Harro Coumans is blij dat L1 permanent via de ASTRA-satelliet te ontvangen is: "Hoe meer Limburgers wij kunnen bereiken, hoe beter. Verspreiding via meerdere infrastructuren juichen wij dan ook alleen maar toe. Omdat we nu via ASTRA te zien zijn, kan ook de Limburger die in Belgisch-Limburg woont, onze programma's ontvangen. Net als de Limburger die overwintert in Spanje en de Limburger die in een boerderij op het onbekabelde platteland woont."

Alexander Oudendijk, Senior Vice President & Chief Commercial Officer van SES ASTRA: "We zijn erg blij dat we L1 aan boord hebben, want het is een aantrekkelijke aanvulling op ons bestaande pakket van free-to-air kanalen. Ook waarderen we de moed van L1 om als eerste regionale zender de stap naar de satelliet te zetten. We wensen L1 alle succes toe en hopen dat dit initiatief andere regionale zenders zal stimuleren eveneens de gang naar de satelliet te maken."

Het ASTRA Satellietsysteem op 19.2° Oost bereikt momenteel ruim 30 miljoen satelliethuishoudens in 30 Europese landen, waaronder bijna 600.000 Nederlandse satelliethuishoudens. Hiermee is satelliet in Nederland de grootste en snelst groeiende digitale infrastructuur. Behalve L1 TV en radio hebben Nederlandse ASTRA-kijkers toegang tot meer dan 250 digitale televisie- en radiokanalen, waaronder alle Nederlandse landelijke publieke en commerciële zenders via CanalDigitaal.

L1 TV en L1 Radio zijn free-to-air te ontvangen via de ASTRA-satelliet op 19.2° Oost (ASTRA 1H, transponder 112, 12610.50 MHz, verticale polarisatie, FEC 5/6). In de Electronische Programmagids van CanalDigitaal is L1 TV op kanaalnummer 40 terug te vinden, L1 Radio op kanaalnummer 230.

Over SES ASTRA
Het ASTRA Satellietsysteem is Europa's belangrijkste satellietsysteem, dat omroep- en breedbanddiensten naar meer dan 102 miljoen Europese huishoudens uitzendt. Het ASTRA Satellietsysteem bestaat momenteel uit 13 satellieten, die samen meer dan 1400 analoge en digitale televisie- en radiokanalen en diverse multimedia- en internetdiensten doorgeven. De belangrijkste orbitale posities van ASTRA zijn 19.2° en 28.2° Oost. Professionele diensten, zoals Direct-To-Cable, Satellite Newsgathering en Occasional Use diensten worden aangeboden via de positie 23.5° Oost.

Kijk voor meer informatie op: www.ses-astra.com

SES ASTRA is onderdeel van SES GLOBAL (genoteerd aan de beurzen van Luxemburg en Euronext Parijs: SESG). SES GLOBAL is eigenaar van twee marktleidende satellietbedrijven: SES ASTRA in Europa en SES AMERICOM in de Verenigde Staten. Het bedrijf participeert hiernaast in AsiaSat in Azië, Star One en Nahuelsat in Latijns Amerika en NSAB in Europa.

Americom Government Services biedt netwerkoplossingen en bandbreedte aan de Amerikaanse overheid en haar contractpartners. SES GLOBAL biedt alle mogelijke communicatieoplossingen via een vloot van 38 satellieten boven de aarde. Daarnaast is SES GLOBAL aandeelhouder in ORBCOMM, aanbieder van draadloze datacommunicatiediensten via een low-earth (LEO) satellietnetwerk, en in het in satelliettechniek gespecialiseerde bedrijf ND Satcom. SES GLOBAL is ook oprichter en aandeelhouder van SATLYNX, een onderneming met een ongeëvenaard portfolio betrouwbare en kost-efficiënte twee-weg breedbandoplossingen voor overheden en bedrijven in heel Europa. Verdere informatie over SES GLOBAL:
www.ses-global.com.

Over L1 Radio-TV
L1 Radio-TV is de publieke regionale omroep voor de provincie Limburg met ambitie: L1 wil het leidende informatiemedium van Limburg zijn. Naast radio en televisie speelt internet daarbij een steeds belangrijkere rol.

L1 zag het levenslicht in 1999, toen het commerciële TV8 Limburg en het publieke Omroep Limburg besloten samen verder te gaan. Deze voor Nederlandse begrippen unieke samenwerking heeft L1 geen windeieren gelegd. De kijkers en luisteraars zijn er beter van geworden. Want mede door het gevarieerde aanbod en de actuele programma's heeft L1 een uitstekende kijk- en luisterdichtheid in Limburg. Bovendien heeft Limburg door het bundelen van krachten ook financieel gezien een gezonde regionale omroep gekregen.
 
Bereik
L1 TV heeft een gemiddeld dagbereik van 34%. Dat betekent dat zo'n 340.000 Limburgers dagelijks op de zender afstemmen. Dit is een forse groei ten opzichte van het eerste jaar dat de omroep uitzond; toen haalde L1 TV een gemiddeld dagbereik van 25,9%. L1 Radio heeft een marktaandeel van ruim 14%. L1 Radio is daarmee na Radio 3 FM de meest beluisterde zender van Limburg. De radiozender heeft zijn marktaandeel vijf jaar lang weten te handhaven rond de 14%, ondanks het feit dat de laatste jaren er steeds meer zenders zijn bijgekomen in Limburg. Kijk voor meer informatie op: www.L1.nl.

bron:L1