De laatste militairen van het Nederlandse militaire noodhospitaal keren woensdag 1
februari terug uit Pakistan. Ze worden op Schiphol ontvangen door de Directeur Militaire Gezondheidszorg, commodore-vliegerarts Albert-Jan van Leusden. Met de terugkeer van deze groep wordt een periode van ruim twee maanden humanitaire medische hulpverlening afgesloten.

Naar aanleiding van de aardbeving van 8 oktober in Pakistan werd op verzoek van de Pakistaanse regering door de NAVO besloten humanitaire noodhulp te verlenen. Nederland besloot daaraan bij te dragen met een militair veldhospitaal, dat op dat moment werkzaam was in Noord Afghanistan. Vanaf begin november vorig jaar zijn er door Nederlandse militairen bijna 8000 patiënten behandeld in en rond de stad Bagh. De verwondingen varieerden van fracturen, verwaarloosde botbreuken en brandwonden tot niet aardbeving gerelateerde verwondingen. Het grote aantal patiënten werd mede veroorzaakt doordat lokale ziekenhuizen door de aardbeving volledig vernield waren.
Op 10 januari werd het noodhospitaal gesloten waarna vervolgens op 17 januari het grootste deel van het personeel terug keerde naar Nederland. Het personeel dat op 1 februari terugkeert heeft vanaf 13 januari de terugtrekking van de overige NAVO eenheden uit Pakistan medisch ondersteund. Het noodhospitaal heeft zijn werkzaamheden overgedragen aan civiele hulpverleningsinstanties en de plaatselijke autoriteiten. Daarbij is diverse medische apparatuur zoals een operatietafel, anesthesieset, twee uitrustingen voor een mobiele hulppost, medicijnen en verbandmiddelen geschonken aan het lokale ziekenhuis.
bron:MinDef