De Cheetah, de Pantser Rups Tegen Luchtdoel (PRTL) van de Koninklijke Landmacht, heeft  in Todendorf in Noord-Duitsland zijn laatste vuurstoot afgegeven. Commandant Commando Luchtdoelartillerie, kolonel Leo Beulen, verrichtte deze handeling persoonlijk. Een hoop oudgedienden, maar ook een aanzienlijk aantal jonge militairen, waren er getuige van.

Na 28 jaar is afscheid genomen van de ‘pruttel’ zoals de afkorting van het 35 mm luchtdoelgeschut in het dagelijkse leven luidde. In 1978 kwamen 95 stukken in dienst bij de Koninklijke Landmacht. De Cheetah was bewapend met twee 35 mm Oerlikon snelvuurkanonnen. Deze in die tijd zeer moderne luchtdoeltank verenigde niet alleen de zoek- volg en bestrijdingsfunctie in zich, maar kon ook de manoeuvre-eenheden bijhouden.

In de jaren negentig werden zestig exemplaren gemodificeerd om de luchtdoelartillerie van nog meer vuurkracht te voorzien. De overige PRTL’s ruimden het veld. Nu worden ook de zestig laatste PRTL’s afgestoten. Voor het eerst sinds 1917 beschikt de luchtverdediging niet meer over een kanonsysteem.

De afstoting is het gevolg van een herstructurering van de luchtverdediging, zoals die nu bij land- en luchtmacht wordt uitgevoerd. Na afronding daarvan smelten beide luchtverdedigingsorganisaties samen op de locatie van de Groep Geleide Wapens in de Peel. De luchtafweer zal gaan beschikken over drie systemen, de Stingerplatforms (achttien op Mercedes Benz en achttien op Fennek), een SHORAD (Short range air defence) raketsysteem en de Patriot. De MB’s stromen begin 2007 in, de Fenneks in 2008. De raketten zijn gepland voor 2009.

bron:MinDef