Het landelijk alarmnummer dierenambulance en dierenhulp draait nu ruim een jaar. Het nummer 0900-0245 wordt door steeds meer mensen en overheden geraadpleegd, met als gevolg dat hierdoor dieren en mensen sneller geholpen worden.

Het leed van de dieren is aanmerkelijk verminderd, doordat op een snellere en adequate manier hulp geboden kan worden. Het landelijk alarmnummer 0900-0245 brengt de melder rechtstreeks in contact met de dichtstbijzijnde dierenambulance in zijn of haar regio en dit door geheel Nederland.

Indien men belt met een vaste telefoon, wordt men rechtstreeks verbonden met de dierenambulance in die regio. Dit aantal bedraagt ongeveer 40 % van het totaal aantal meldingen. De overige 60 % geschiedt via de landelijke meldkamer. Dit gebeurt wanneer er gebeld wordt met een gsm-toestel of met een vast toestel in een netnummergebied waar meerdere dierenambulances actief zijn. Deze meldkamer is gevestigd in Rotterdam en is inmiddels uitgebreid met twee ondersteunende meldkamers.

Het aantal meldingen die via 0900-0245 verwerkt zijn, bedraagt momenteel ruim 24000.
De verwachting is dat rond 4 oktober de 25.000 gepasseerd zal worden.
Het landelijk alarmnummer is een initiatief van de Europese Federatie Dierenambulances en blijkt een schot in de roos, want in het verleden werden mensen vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Het ligt dan ook in de bedoeling de service in de toekomst nog verder uit te breiden, zodat mensen nog maar één centraal nummer hoeven te bellen om vervolgens op het juiste adres uit te komen.

bron:Europese Federatie Dierenambulances