Ruim 2400 leerbedrijven zetten hun deuren open om vmbo-leerlingen een kijkje in de praktijk te gunnen 

Op woensdag 8 juni 2005 vindt de landelijke actie 'Kom in het leerbedrijf' plaats. Een dag waarop vmbo-leerlingen uit leerjaar drie en vier een bezoek kunnen brengen aan een leerbedrijf. Dà© kans voor leerlingen om te ontdekken hoe het er aan toe gaat binnen een bedrijf. Scholen kunnen tot 6 juni 2005 hun leerlingen bij bedrijven plaatsen. 
 
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de vmbo-leerlingen grote moeite heeft met het maken van goede keuzes als het gaat om studie en beroep. Een even groot percentage zegt niet te weten welk beroep ze willen uitoefenen. Daarnaast blijken de beelden die jongeren van beroepen hebben vaak af te wijken van de werkelijkheid. 'Kom in het leerbedrijf' wordt georganiseerd om een bijdrage te leveren aan een realistischer beroepsbeeld. 
 
Leerlingen kunnen op 8 juni 2005 een bezoek brengen aan bedrijven die z¡j interessant vinden. Zij kunnen binnen deze bedrijven verschillende beroepen in actie zien. Een rondleiding, doe-opdrachten en gesprekken met werknemers vormen onderdeel van het programma. 
 
Op de site www.kominhetleerbedrijf.nl kunnen scholen tot 6 juni 2005 hun leerlingen bij bedrijven plaatsen. Via een speciaal boekingssysteem worden leerlingen bij bedrijven geplaatst. Er kan gezocht worden op branche, postcode en plaats.  
 
De Taskforce Jeugdwerkloosheid en Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven willen graag een bijdrage leveren aan een juiste beroepskeuze van leerlingen. Daarom organiseren zij samen de landelijke actiedag 'Kom in het leerbedrijf'.  
 
bron:Taskforce Jeugdwerkloosheid