De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met een aantal Regiopolitiekorpsen in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 april op zeven locaties langs de autosnelwegen alcoholcontroles gehouden. Alle bestuurders die zijn staande gehouden ondergingen een blaastest. Bestuurders die teveel hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse. In totaal zijn 5012 bestuurders gecontroleerd, waarvan 63 een bekeuring kregen voor rijden onder invloed. Acht rijbewijzen zijn direct ingevorderd. Bij 1 persoon is een bloedproef afgenomen. De hoogst aangetroffen promillage was 1,85 promille. Deze controles zijn gehouden in het kader van de vijf landelijke alcoholcontroles die alle politiekorpsen dit jaar zullen 

De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2004 vielen er 881 doden in het verkeer. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is ongeveer 20 tot 25 % (ruim 200) direct en indirect toe te schrijven aan het onder invloed rijden van alcoholhoudende drank. De controles vonden plaats op de rijksweg A1 te Muiden, A2 Waalre, A20 Nieuwerkerk aan den IJssel, A27 te Utrecht, A28 te Zwolle, A50 Renkum en A58 te Tilburg. Aan de controles namen ruim 110 medewerkers deel.

Bijzonderheden per locatie:
Unit Maasbracht, Waalre A-2 pp Aalsterhut:
Tijdens de controle een Poolse dame gecontroleerd die 795 Ugl (= ca. 1.8  promille) blies, bleek dat deze dame in december ook al door de collega’s van Maasbracht was gecontroleerd en toen ook al aangehouden was voor het zelfde feit.

Unit Ouder-Amstel, Muiden A1 pp Honswijck:
Tijdens de controle reed een auto hard door de controle heen en raakte bijna een passant, achtervolging ingezet. Bij einde parkeerplaats werd auto stilgezet en sprongen de inzittenden uit de auto en liepen/renden het veld/sloot in. Achtervolging ingezet en mede met behulp van helikopter en speurhond uiteindelijk één verdachte aan kunnen houden. Auto bleek een week geleden in Castricum gestolen te zijn, verdachte bleek Roemeense nationaliteit te bezitten, in de auto werden tevens inbrekerswerktuigen aangetroffen, door KLPD werd voertuig en verdachte overgebracht naar Alkmaar alwaar de regio Noord-Holland-Noord het verdere onderzoek zal gaan doen.

Unit Breda, dynamische controle A58/A27/A16 omgeving Breda:
Een bestuurder reed kennelijk onder invloed van verdovende middelen (heroïne) en had tevens gedronken, weigerde een bloedproef, bij onderzoek bleek verdachte ook nog heroïne en gebruiksartikelen bij zich te hebben, had tevens geen geldig rijbewijs, persoon wordt ingesloten. Tevens 3 bestuurders aangetroffen die voorkwamen in het opsporingsregister. Twee boetes geïnd, en 1 persoon voor niet onherroepelijk vonnis. Tevens persoon aangetroffen die reed zonder geldig rijbewijs en die bij controle een valse naam opgaf. In overleg met Officier van justitie transactie aangeboden die direct betaald werd. Zeven personen zijn bekeurd voor niet tonen rijbewijs/wet identificatieplicht.

Unit Wolfheze, Renkum A-50, pp Kabeljauw:
In een auto werd een fiets aangetroffen waarvan na controle bleek dat deze ooit als gestolen was aangegeven, fiets in beslaggenomen. Een en ander is vastgesteld aan de hand van de ingegraveerde postcode. 
 
 
bron:KLPD