Deze week oefenen landmacht en luchtmacht in de Marnewaard. Het is voor het eerst dat zowel cavalerie, als infanterie en gevechtshelikopters geïntegreerd oefenen. Zowel het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade, tanks, luchtmobiele genie en Apache gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht oefenen een gezamenlijk en geïntegreerd optreden. Daarmee zijn de afgelopen jaren zijn belangrijke ervaringen opgedaan. Het optreden in stedelijk gebied loopt als een rode draad door deze oefening.

 

De manier van optreden die nu wordt geoefend is een van de lessen opgedaan in 2004 in Irak. In de toekomst treedt de krijgsmacht voornamelijk in gebieden op waar niet alleen vijandelijk eenheden aanwezig zijn. Het creëren van orde en rust bijvoorbeeld zijn essentiële ingrediënten om tot efficiënte hulpverlening en wederopbouw te komen. Juist de coà¶rdinatie tussen de verschillende eenheden is hierbij van groot belang.

In de ochtend van 2 november aanstaande voeren verschillende eenheden onder leiding van het 12e infanteriebataljon een aanval uit op het oefendorp Marnehuizen. De luchtmobiele infanterie en genie moeten het dorp veiligstellen. Tanks van 101 tankbataljon worden ingezet voor bescherming en doorbraak. Apache gevechtshelikopters leveren essentiële ondersteuning door het creëren van luchtoverwicht. De oefening in Marnehuizen duurt tot 4 november.

bron:MinDef