De RDW is een proef gestart met het gebruik van smartcards in het digitale verkeer met haar relaties. De smartcard vormt de beveiliging van een nieuwe digitale dienst van de RDW: het online aanvragen van vervangende kentekenbewijzen. Sinds april doen tien leasemaatschappijen aan het proefproject mee.

"Voor alle klanten die van de diensten van de RDW gebruik maken, is deze proef een belangrijke stap", verklaart Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. "Voor het eerst is het mogelijk om op electronische wijze een kentekenbewijs aan te vragen. Omdat leasemaatschappijen regelmatig grote aantallen vervangende kentekenbewijzen aanvragen, hebben we hen gevraagd aan de proef mee te werken. We zijn gestart met twee bedrijven en breiden nu uit naar tien."

De proef stelt leasebedrijven in staat online vervangende kentekenbewijzen aan te vragen voor voertuigen waarvan zij de eigenaar/houder van het kentekenbewijs zijn. Leasemaatschappijen vragen nu vervangende kentekenbewijzen aan als een kentekenbewijs of kentekenplaat gestolen, vermist of ernstig beschadigd is. Op dit moment moet een aanvraag voor een vervangend kentekenbewijs met een aanvraagformulier en een overboeking per acceptgiro gedaan worden. De online aanvraagprocedure vervangt dit papieren proces.

Ten opzichte van het huidige aanvraagproces kent het nieuwe online proces flinke verbeteringen in gebruiksgemak. Het zorgt voor een snellere afhandeling van de aanvraag, meer controle bij de leasemaatschappijen en minder administratieve lasten. De proef duurt een half jaar. Op basis van een tussen- en eindevaluatie bekijkt de RDW of de proef uitgebreid wordt en als reguliere dienst wordt aangeboden.

Het gebruik van smartcards is een volgende stap in de digitalisering van de dienstverlening van de RDW. Op dit moment stelt de RDW zijn relaties, waaronder politie en justitie, de voertuigbranche en vele andere partijen, belangrijke gegevens uit de registers van de RDW al digitaal beschikbaar. Ook aanvraagformulieren voor diensten en producten zijn al op de internetsite van de RDW beschikbaar. Met deze proef kunnen klanten nu voor het eerst een complete transactie per computer uitvoeren.

Ook met het gebruik van smartcards kijkt de RDW naar de toekomst. Nu wordt de smartcard gebruikt als middel om de online verbinding met de RDW te beveiligen. Met de smartcard, een smartcardreader en bijbehorende pincode kunnen ze zich identificeren (wie bent u?) en authentificeren (bent u inderdaad wie u beweert te zijn?).

bron: RDW