Terwijl racisme in voetbal weer de voorpagina's haalt, met incidenten in Italië, Spanje en Nederland, komt een partijoverkoepelende groep EP-leden in actie tegen onverdraagzaamheid. Het Europees Parlement kan racisme in voetbal helpen voorkomen, aldus het Nederlandse sociaal-democratische EP-lid Emine Bozkurt tijdens een persconferentie, door ervoor te zorgen dat EU-regels voor de bestrijding van discriminatie en in het bijzonder discriminatie op het werk door voetbalclubs worden toegepast.

Zij drong bij de Europese voetbalorganisatie UEFA aan op de toepassing van zware straffen. "Racisme moet uit het voetbal verdwijnen", aldus Bozkurt. "Het voetbalveld is voor voetballers een werkplek en clubs hebben de plicht om hen te beschermen", zei Bozkurt. Zij presenteerde een schriftelijke verklaring ter bestrijding van racisme in voetbal en zij vroeg andere EP-leden om deze de komende maanden te ondertekenen. Deze verklaring werd gezamenlijk opgesteld door Bozkurt, de Duitse liberaal Alexander Alvaro, het Engelse lid van de EVP-ED Christopher Heaton-Harris, de Duitse parlementariër voor de Groenen Cem àƒÆ’?zdemir en het Engelse sociaal-democratische EP-lid Claude Moraes.
 
In de verklaring staat dat "voetbalspelers net als andere werknemers recht hebben op een racismevrije werkomgeving" en vraagt de UEFA en andere wedstrijdorganisators in Europa om ervoor te zorgen dat scheidsrechters de mogelijkheid krijgen om een wedstrijd te onderbreken of zelfs af te lassen wanneer er sprake is van ernstig racistisch gedrag. In de verklaring wordt bovendien voorgesteld dat de UEFA zou moeten overwegen clubs te weren als "hun supporters of spelers zich schuldig maken aan ernstig wangedrag van racistische aard."
 
Moraes, voorzitter van de EP-intergroep anti-racisme en diversiteit (anti-racism and diversity intergroup), zei "deze prachtige sport wordt tegenwoordig zwaar verziekt ... wij willen zware straffen op alle niveaus, van amateur-spelers tot professionals." UEFA-vice-voorzitter Per Ravn Omdal juichte de stappen van de EP-leden toe en merkte op dat racisme bij de UEFA hoog op de prioriteitenlijst staat. Hij vertelde dat de UEFA met zogenoemde "grass roots" programma's binnen het jeugdvoetbal werkt om ervoor te zorgen dat clubs "tolerantie uitdragen en vrij zijn van racistische tendenties." Omdal gaf aan dat de UEFA achter zware straffen staat, van boetes tot het sluiten van stadia.
 
Paul Elliott, voormalig speler bij Chelsea, Bari en Celtic, zegt dat terwijl racisme vooral in de jaren 70 en 80 zijn hoogtij vierde, toen hij met bananen werd bekogeld, het "vandaag de dag nog steeds aanwezig is." Hij voegde hieraan toe: "Ik hoop dat gesprekken over dit onderwerp over 20 jaar niet meer nodig zullen zijn."
 
Als de verklaring wordt goedgekeurd door de meerderheid van de EP-leden, zal deze worden omgezet in een officiële motie.

bron:EP

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular