Het Nederlands Film Festival opent de jubileumeditie met LEEF!, de nieuwe speelfilm van drievoudig Gouden Kalfwinnaar Willem van de Sande Bakhuyzen. De wereldpremià¨re vindt plaats op woensdagavond 28 september in de Stadsschouwburg van Utrecht. Tegelijkertijd presenteert het festival de film als publieksopening in meerdere Utrechtse bioscoopzalen.

Het scenario van LEEF! is van de hand van de veelbekroonde scenarioschrijfster Maria Goos. De film vertelt het verhaal van Anna (drievoudig Gouden Kalfwinnaar Monic Hendrickx), een levenslustige vrouw van begin veertig, die voorzichtig de pen weer pakt die ze 25 jaar daarvoor aan de wilgen heeft gehangen. Terwijl ze haar verhaal schrijft, moet ze gebeurtenissen uit het verleden onder ogen zien die haar altijd hebben tegengehouden om voluit te leven. Ook van de beslommeringen van nu, haar rol in het gezin, de relatie met haar moeder, moet ze zich bevrijden om de vrouw te worden die ze allang was, maar niet durfde te zijn.

Festivaldirecteur Doreen Boonekamp: "Willem van de Sande Bakhuyzen en Maria Goos hebben opnieuw een schitterende en indringende kwaliteitsfilm afgeleverd en ik ben er trots op om met LEEF! het 25-jarig jubileum te mogen starten".

Willem van de Sande Bakhuyzen (1957) en Maria Goos (1956) maakten eerder samen de speelfilms CLOACA (2003, Gouden Kalveren voor de Speciale Juryprijs en voor de Publieksprijs) en FAMILIE (2001, Gouden Kalf voor Beste TV drama en Prijs van de Nederlandse Filmkritiek) en de tv-dramaserie OUD GELD (1998-1999). Voor tv regisseerde Van de Sande Bakhuyzen verder onder meer ENNEAGRAM - HOTEL BELLEVUE (2003), DE ENCLAVE (2002) en BIJ ONS IN DE JORDAAN (2000, Gouden Kalveren voor Beste TV drama en voor Beste Acteur TV drama). Onlangs regisseerde hij de familiefilm LEPEL (2004) en momenteel is hij bezig met opnames voor de Giphart-verfilming IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN.

Naast hoofdrolspelers Monic Hendrickx en Peter Blok spelen Anne Wil Blankers, Tanja Jess, Sarah Jonker, Roos Ouwehand en Sophie van Winden een rol in LEEF!. De film is geproduceerd door Hanneke Niens en Anton Smit voor IdtV Film, die veelbekroonde films produceerden als VAN GOD LOS (2003, Gouden Kalveren voor Beste Regie, Beste Scenario en Beste Acteur) en DE TWEELING (2003, Oscarnominatie en Gouden Kalf voor Beste Speelfilm). De productiemaatschappij werkte eerder samen met het duo Van de Sande Bakhuyzen en Goos voor CLOACA, FAMILIE en OUD GELD. Co-producent is NPS tv. De film wordt op 29 september 2005 door A-Film Distribution in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

bron:Nederlands Film Festival