Klas 2k7 van het Clusius College uit Castricum is gekozen tot Actie Tegengif winnaar van de provincie Noord-Holland in de categorie vmbo/praktijkschool. In totaal hebben 4.040 klassen met ruim 101.000 scholieren zich voor de wedstrijd opgegeven. De klas wint hiermee een dag Walibi World (voorheen Six Flags Holland), maakt kans op de landelijke hoofdprijs en op een weekend naar Italië. Actie Tegengif is de niet-roken wedstrijd voor brugklassers en tweedeklassers waarbij zij beloven om gedurende een half jaar niet te roken.

De prijsuitreiking

Op vrijdag 3 juni wordt de prijs door de GGD Noord-Kennemerland aan de klas uitgereikt. Zij ontvangen een certificaat en natuurlijk de toegangskaartjes voor Walibiworld.

De Wedstrijd

Actie Tegengif is een klassikale niet-roken wedstrijd voor alle eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Deelnemende klassen spreken af om gedurende zes maanden niet te roken. Hiervoor hebben ze klassikaal, in november 2004, een contract ondertekend. Daarnaast hebben de klassen ook nog een originele cartoontekst rond het thema ´niet roken' ingezonden. Minimaal 90% van de klas moest rookvrij blijven om in aanmerking te komen voor de prijzen.

Er zijn twee wedstrijdcategorieën: vmbo/praktijkschool en havo/vwo. In beide categorieën is een provincieprijs en een hoofdprijs te winnen. Alle provinciale winnaars gaan op zaterdag 11 juni a.s. naar Walibi World. Daar worden tijdens de finale de landelijke hoofdprijswinnaars per categorie bekend gemaakt. De hoofdprijs is voor beide categorieën een Meet & Greet met een bekende Nederlander. Omdat de wedstrijd in meerdere landen wordt gehouden, maken de hoofdprijswinnaars ook nog kans op de Europese hoofdprijs: een weekend Italië met de hele klas.

Mevrouw Rood, mentor van klas 2k7 zegt: "Ik ben heel erg trots op de leerlingen. Zij zijn heel fanatiek met de wedstrijd bezig geweest en hebben hard over de slagzin nagedacht. Het is dus hartstikke leuk dat we gewonnen hebben!".

Het doel

Het doel van Actie Tegengif is voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. De meeste rokers beginnen met roken tussen hun 12e en 14e levensjaar. Hoe jonger ze beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden speelt voor hen een belangrijke rol bij de keuze om al dan niet te beginnen met roken. De Actie is aanvullend op de lessen die op school worden gegeven over kennis van roken, de gevolgen van roken en oefenen in het nee-zeggen tegen een sigaret. Ook het invoeren van een gedegen rookbeleid binnen de school wordt door Actie Tegengif gestimuleerd.

Actie Tegengif wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Het eerste jaar (1999) hadden zich 1.500 klassen met 37.500 leerlingen opgegeven, dit jaar is dit aantal bijna verdriedubbeld met 4.040 klassen en ruim 101.000 leerlingen.

Het project

Actie Tegengif is de Nederlandse versie van de ´The Smokefree Class Competition'.

Aan dit project doen naast Nederland ook België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje en Zwitserland mee.

De Actie wordt in Nederland gecoà¶rdineerd door STIVORO en wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie.

Bron:GGD Noord-Kennemerland

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular